POZOR

Med epidemijo koronavirusa ne nosite nakita

Objavljeno 03. april 2020 18.57 | Posodobljeno 03. april 2020 15.38 | Piše: M. F.

Ker je temeljita higiena ključna v zaščiti pred okužbo z novim koronavirusom, bi se za nekaj časa morali posloviti od nakita.

V času epidemije nakit raje pospravite. FOTO: Thinkstock
Temeljito umivanje rok je eden od najučinkovitejših načinov za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. Pri tem pa bi morali upoštevati še nekaj, o čemer večina ne razmišlja.

Prstani, zapestnice, ure in drug nakit, ki krasi roke, onemogočajo temeljito higieno in povečuje tveganje za okužbo, navaja Insider.

Ta povzema izsledke študije znanstvenikov univerze Georgia, ki navaja nedvoumna dognanja: osebe, ki imajo med umivanjem rok na njih nakit, težje ohranjajo higieno, saj milo, voda ali dezinfekcijska sredstva ne dosežejo predelov rok pod prstani, zapestnicami in ročnimi urami, s tem pa tam nastane idealno okolje za skrivanje patogenih mikrobov in njihovo množenje.

Brez nakita so roke čistejše

​Prav tako so dokazali, da so roke na sploh po umivanju čistejše pri osebah, ki nakita ne nosijo.

»Ni dovolj, da nakit med umivanjem samo snamete in ga potem ponovno namestite. Če so namreč na njem prisotni mikrobi, se ti ponovno prenesejo na roke,« je opozorila Lucy Wilson, strokovnjakinja za javno zdravje z omenjene univerze. »V času epidemije se je nakitu zato najbolje odpovedati. Če pa pri njegovem nošenju vztrajate, ga vsakič med umivanjem rok snemite, operite z milom in vodo ter osušite, šele nato pa ponovno namestite. Čiščenje z razkužili ni priporočljivo, saj bi ga kemikalije lahko poškodovale.«
Deli s prijatelji