KRVNA SKUPINA 0

Ljudje s to krvno skupino živijo najdlje in imajo manj možnosti za razvoj nekaterih bolezni

Zanje velja, da najdlje živijo. Imajo tudi manjše možnosti za razvoj možganske kapi in srčnega infarkta.
Fotografija: Krvna skupina določa vaš značaj. FOTO: Barbol88, Getty Images
Odpri galerijo
Krvna skupina določa vaš značaj. FOTO: Barbol88, Getty Images

Obstajajo štiri krvne skupine: A, B, AB in 0. Vsaka je drugačna, ima svoje značilnosti in slabosti, ena pa je daleč najbolj odporna proti boleznim. Prav zato krvna skupina 0 velja za tisto, zaradi katere naj bi ljudje dlje živeli, piše The Time. 

Dokazano je, da imajo ljudje s krvno skupino 0 manjše tveganje za bolezni srca in ožilja, kot je sladkorna bolezen, ter nekatere vrste raka, kot sta rak trebušne slinavke in želodca. Eden od doslej odkritih razlogov, zakaj je krvna skupina 0 najbolj zdrava, je, da vsebuje manj molekul, ki lahko povzročijo strjevanje krvi ter srčne in možganske kapi, ki jih povzročajo krvni strdki.

»Jasno je, da je izogibanje boleznim del strategije dolgega življenja. Vendar obstaja močno prepričanje, da pri stoletnikih vsa korist izhaja iz genov za preprečevanje staranja,« je za revijo The Time povedal Stewart Kim, profesor na univerzi Stanford. 

Da bi odkrili skrivnost dolgoživosti, so znanstveniki pregledali gene 800 stoletnikov in 5400 90-letnikov in ugotovili, da so za hitrost staranja zelo pomembne variacije štirih genov:

* CDKN2B, ki ima pomembno vlogo pri delitvi celic,

* ABO, ki se nanaša na vrsto krvne skupine,

* APOE, ki vpliva k tveganjem razvoja alzheimerjeve bolezni,

* SH2B3, ki podaljšuje življenje ljudi in vinskih mušic.

Kot so pojasnili, so ugotovili, da se določene genske variacije pogosteje pojavljajo pri ljudeh, ki dočakajo sto let, pri krvni skupini pa je bila ta 0.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije