ČEŠNJE

Ljubke prijateljice vitkosti

Češnje blažijo fizično in psihično utrujenost, nižajo slab holesterol, varujejo srce pa še za lepo kožo skrbijo: zdaj je sezona, najejte se jih.
Fotografija: Fotografiji: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Fotografiji: Guliver/Thinkstock

Češnja je mogočno drevo, do 20 metrov v višino lahko zraste in daje krasno senco. Najlepši in najdragocenejši okras drevesa so prekrasni, majhni, okrogli, mesnati plodovi, katerih barva se (odvisno od sorte) preliva od svetlo do temno rdeče, skoraj črne.
Fotografiji: Guliver/Thinkstock
Fotografiji: Guliver/Thinkstock

Pradomovina češnje je Azija, z rimskim vojskovodjo Lukulom pa je sadež prišel v Rim, kjer se je začelo intenzivno gojenje. Po zapisih naj bi Rimljani vzgajali osem vrst češenj, danes jih poznamo približno 1500. Plodovi so bili med rimskimi vojaki zelo priljubljeni, verjeli so, da rdeče kroglice dvigajo energijo in krepijo moč. Pa še zdrave so: so odličen vir vitaminov A, B1, B2, B3, B6, C in K ter mineralov kalija, kalcija, železa, bakra, magnezija, cinka. Vsebujejo prehranske vlaknine, celulozo, pektin, organske kisline, tudi proteine in ogljikove hidrate. V češnjah so tudi antioksidanti, predvsem antocianini in proantocianini, ki so znani kot naravna protivnetna sredstva; antocianini, ki dajejo sadežu značilno rdečo barvo, blažijo vnetja mišic ter krče, je pokazala ameriška raziskava.
Foto: Guliver Thinkstock
Foto: Guliver Thinkstock

Spodbujajo tudi proizvodnjo kolagena, ki je ključen za zdravje kože, kosti in vezivnega tkiva. Češnje vsebujejo tudi protirakave sestavine, denimo kvercetin, ki je tudi v medu. Če jemo češnje, skrbimo za zdravje srca pa tudi za zdravo raven holesterola, obenem preprečujemo nastanek kroničnih bolezni, na primer artritis, pomagamo si pri fibromialgiji pa tudi pri športnih poškodbah. Češnje oziroma sok namreč blažijo bolečine, fizično pa tudi mentalno utrujenost. Raziskava londonske univerze je pokazala, da češnjev sok v 24 urah povrne kar 90 odstotkov moči, ki smo jo izgubili s športnimi aktivnostmi ali napornim fizičnim delom. Nekateri strokovnjaki pravijo, da namesto priljubljene tablete proti bolečinam raje pojejmo 20 češenj.

So izvrsten diuretik, skrbijo za zdravje kosti, blažijo nervozo, razdražljivost, glavobol in tudi nemiren sen. Ker dajejo občutek sitosti, imajo le malo maščob in so nizkokalorične, jih s pridom uporabljamo pri hujšanju. Vsebujejo visok delež vode, ki viša raven energije in pospešuje metabolizem. In kot da vse to ni dovolj, pomagajo še k mladostnejšemu videzu: sadež, sok in čaj so primerni za nego suhe kože ter blažitev podočnjakov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije