Lepljiv občutek v ustih, bodite pozorni

Če imamo dlje suha usta, lahko nastanejo parodontalna bolezen, zobna gniloba, izguba zob, poškodbe sluznice, trajen slab zadah in nezmožnost pravilnega okušanja hrane.
Fotografija: Vzroki za pomanjkanje sline so lahko različni. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vzroki za pomanjkanje sline so lahko različni. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Kserostomija, kot s tujko imenujemo občutek suhih ust, je obolenje, s katerim se srečuje več kot 40 odstotkov ljudi. Občutek suhih ust nastane zaradi zmanjšanega ali popolnega prenehanja izločanja sline iz žlez slinavk. Slina v ustih ima namreč zelo pomembno funkcijo: vlaži tkiva v ustih, čisti ustno votlino in med žvečenjem hrane začne prebavni proces.
Če nam težave povzroča kava, omejimo njeno uživanje.
Če nam težave povzroča kava, omejimo njeno uživanje.

Slina torej deluje antimikrobno, mehansko čisti, nadzira pH-vrednost v ustih, odstranjuje koščke hrane iz kotičkov v ustih pa tudi preskrbuje zobe z minerali. Kadar je izločanje sline zmanjšano oziroma ga ni, se pojavijo težave s prehranjevanjem, požiranjem, govorjenjem, suha usta lahko vplivajo celo na spalne navade.
 

Različni vzroki


Vzroki za pomanjkanje sline v ustih so lahko različni. Nastanejo lahko zaradi kakršne koli spremembe v delovanju žlez slinavk, ki sicer skrbijo, da je ustna votlina vedno vlažna, tudi zaradi dehidracije oziroma premajhnega vnosa tekočine v telo. Krivi so lahko hormoni, ki se sproščajo pri različnih stanjih, kot so na primer stres, strah, preobremenjenost ter menopavza. Suha usta lahko povzročajo najrazličnejše droge, kot je kanabis pa alkohol, tudi kava, nikotin in športne pijače.


Suha usta lahko nastanejo zaradi uživanja določenih zdravil; pravilno delovanje žlez slinavk lahko zmotijo nekatera zdravila, kot so antihipertenzivi, zdravila za zniževanje visokega krvnega tlaka, anksiolitiki, ki jih uporabljamo pri zdravljenju depresije, pa tudi simpatikomimetiki. Suh občutek v ustih lahko povzročijo različne sistemske in avtoimunske bolezni, na primer sjoergenov sindrom, aids, diabetes, anemija, parkinsonova bolezen in tudi bolezni, ki so posledica pomanjkanja proteinov.
 

Voda in žvečilka


Znaki oziroma simptomi, ki kažejo na suha usta, so lepljiv, suh občutek v ustih. Imamo lahko težave pri žvečenju in požiranju, pri okušanju in tudi pri govorjenju. Na suha usta kaže občutek suhosti v grlu ali pekoč občutek v ustih, suh in razbrazdan jezik, tudi afte ali vnetje v ustni votlini. Zobozdravniki pravijo, da lahko občutek suhih ust omilimo z vlaženjem ust in pitjem zadostne količine tekočine. Pri tem je vedno najboljša voda, lahko pa pijemo tudi nesladkane čaje. Pri stimuliranju izločanja sline pomaga žvečenje žvečilnega gumija, vsekakor brez sladkorja. Pomaga tudi dihanje skozi nos in ne skozi usta.


Če so suha usta posledica pijače (kava, alkoholne pijače, športne in energijske pijače ter pravi čaj telo dehidrirajo), je treba oceniti, koliko jih popijemo dnevno, in jih zamenjati s pijačami, ki ne dehidrirajo. Če so težave posledica zdravil, ki povzročajo dehidracijo, jih je morda treba zamenjati. Ob zavedanju, da neko zdravilo, ki ga jemljemo, povzroča dehidracijo, je smiselno povečati vnos tekočin, najbolje vode. Če suha usta povzročata strah in stres, se jima izogibamo. Čudežnega zdravila za suha usta ni, priporočljivo je srkanje vode po požirkih skozi dan, pomagamo pa si lahko tudi z razpršili, ustnimi vodami ali geli, ki spodbujajo slino in ki jih kupimo v lekarni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije