JOGA ZA VSAKOGAR

Lahkotno v poletje

Če ste pod stresom, se sprostite v položaju zarodka: telo se bo odpočilo in umirilo.
Fotografija: Položaj 1 – Zavzamemo položaj s pokrčenimi koleni, z zadnjico na petah. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Položaj 1 – Zavzamemo položaj s pokrčenimi koleni, z zadnjico na petah. FOTO: Dejan Javornik

Kdaj ste nazadnje rekli, da ste pod stresom? Tik preden ste vzeli v roke časopis, pred eno uro, dnevi ali tedni? Zgodi se lahko, ko smo prezaposleni in soočeni s prevelikimi zahtevami ali stisko s časom, včasih ob spremljanju televizije, ko gledamo nasilje, ob koncu šolskega ali študijskega leta, zaradi poskusa doseganja zastavljenih ciljev in rokov v službi ali ker se odpravljamo na počitnice. Takrat se sprosti več adrenalina, ki opozarja na nevarnost in omogoča telesu beg, kar je pravzaprav obramba.
Položaj 2 – Ob vdihu dvignemo roke nad glavo.
Položaj 2 – Ob vdihu dvignemo roke nad glavo.

A če je prisoten dlje, tudi ko je nevarnost že minila, sta telo pa tudi življenje pod stalno napetostjo, z visoko ravnijo adrenalina v krvi, kar je za telo veliko breme. Prav tako je neprijetno za duševnost ali po domače živce, tudi za čustveno stanje. Joga ponuja številne načine, kako se osvoboditi napetosti. Jogijski položaji so idealni za odpravljanje stresa – s pomočjo telesne dejavnosti, ki ni pregroba kot na primer običajna aerobna vadba, se telo umiri, z vadbo ne povzročamo dodatnega stresa. Med izvajanjem miselno predahnemo od običajnih skrbi, zato se po jogi počutimo sveže.


Današnji položaj sproščanja v embrionalnem položaju lahko izvedete, ko ste utrujeni telesno ali duševno. V položaju se telo odpočije, umiri in nabere novih moči, tudi za bolj aktivno poletje, polno adrenalina. Če ste pod stresom, hitro v položaj, da se povežete s svojim bistvom in ugotovite, da je življenje mnogo prekratko, da bi si povzročali tolikšen stres, da bo vlak vsak hip odpeljal, mi pa se sekiramo zaradi malenkosti. Je res vredno? Poskusite vsaj za pet minut zavzeti embrionalni položaj, pogledati od daleč in se morda vsemu skupaj samo še – nasmehniti.

Izvedba

1. položaj: Usedemo se v t. i. položaj diamanta, tako da pokrčimo kolena, zadnjica je na petah, hrbtenica vzravnana.
2. položaj: Ob vdihu dvignemo iztegnjene roke nad glavo.
3. položaj a: Ob izdihu se z ravnim hrbtom iz kolkov sklonimo naprej. Roke lahko ostanejo spredaj pred telesom v položaju otroka ali pa jih položimo nazaj ob telo.
Položaj 3a – Ob izdihu se sklonimo naprej v predklon, roke položimo ob telo.
Položaj 3a – Ob izdihu se sklonimo naprej v predklon, roke položimo ob telo.

3. položaj b (različica): Ob izdihu si za udobnejšo izvedbo pod glavo ali tudi prsni koš podložimo vzglavnik, odejo, tudi pručko ali stol, tako da zavzame hrbtenica naravno vzravnano lego in je sproščena.
3. položaj c (različica): Ob izdihu se predklonimo in klečimo na tleh ter se z zgornjim delom trupa naslonimo čez stegna. Glavo obrnemo na eno stran, brada počiva na tleh. Naredimo pesti (nalahno) in jih položimo med brado in kolena. Uglasimo se z dihanjem, prisluhnemo mu. Oči zapremo, opazujemo telo v embrionalnem položaju in se osredotočimo na predel srca, da se sprosti ter nasmehne življenju, tej kozmični šali.
Položaj 3c – Ob izdihu zavzamemo ebrionalni položaj.
Položaj 3c – Ob izdihu zavzamemo ebrionalni položaj.

Korake od 1 do 3a ali do različice 3b oziroma 3c ponovimo ob naravnem ritmu dihanja vsaj trikrat, nato pa se lahko zadržimo v končni legi 3a, 3b ali 3c vsaj nekaj minut oziroma poljubno dolgo. Opazujemo, kako se umirja dih in s tem vse telo. Predamo se sproščanju. Opozorilo: Ne vadimo pri akutnih težavah s koleni.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije