Krompir ni za v rito!

Na svetovnem spletu vse več nasvetov za lajšanje hemoroidov z zmrznjenenim krompirjem; zdravniki zgroženi.
Fotografija: Krompir uporabljajte le za pripravo jedi. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Krompir uporabljajte le za pripravo jedi. FOTO: Shutterstock

Človeška neumnost res ne pozna meja. V zadnjem obdobju se na svetovnem spletu pojavlja vedno več nasvetov o tem, kako hemoroide pozdraviti s krompirjem. Ja, prav ste prebrali. In to ne v obliki jedi, temveč z njegovim vstavljanjem v zadnjik. Krompir naj bi, kot piše na eni od tovrstnih strani, zožil krvne žile, zmanjšal oteklino in bolečine.
Zdravniki so nad tem početjem zgroženi.

»Ni medicinskih dokazov, da bi vstavitev zmrznjenega krompirja v anus pomagala pri zdravljenju hemoroidov, zato opozarjam vse, naj tega ne počno,« je dejala britanska zdravnica dr. Diana Gall. Poudarila je, da lahko posamezniki hemoroide zdravijo sami na različne načine, vstavitev zmrznjenega krompirja v zadnjik pa zagotovo ni ena od teh.


Hemoroidom se lahko izognemo tako, da pijemo veliko tekočine, jemo jedi z visoko vsebnostjo vlaknin, ki uravnavajo prebavo, spodbujajo prebavni sistem in skrbijo za mehkost blata, zlasti sveže sadje, zelenjavo, oreške, polnozrnato žita. Poleg tega je treba skrbeti za redno odvajanje, kar pomeni, da ne odlašamo z odhodom na stranišče, kadar nas tišči. Zanemariti ne smemo redne telesne dejavnosti, saj ta spodbuja cirkulacijo in prebavo; kdor ima sedeče delo, naj vsake toliko časa vstane in naredi nekaj korakov. Izogibajmo se dviganju težkih bremen. Tudi higiena je potrebna: zadnjik redno umivamo, zlasti po odvajanju.

Če pa se hemoroidov nikakor ne moremo rešiti oziroma nam povzročajo težave, je treba obiskati zdravnika. In to brez kakršnega koli sramu. Odstraniti se jih namreč da tudi kirurško. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije