KAKO RAVNATI

Koronavirus v Sloveniji: to morate vedeti, če ne želite zboleti

Objavljeno 25. februar 2020 10.58 | Posodobljeno 25. februar 2020 12.50 | Piše: A. L.

Spodaj navajamo nasvete, kako se ogniti okužbi s koronavirusomom.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. FOTO: Guliver/Getty Images
Zdaj je jasno: ni več vprašanje, ali se bo koronavirus pojavil v Sloveniji, temveč – kdaj. Vsaj tako je moč sklepati po včerajšnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje, kjer so povedali, da čeprav še ni potrjenega primera, pričakujejo, da se bo ta pojavil. Kako pa moramo ravnati, ko se bo koronavirus pojavil? Navodila, to so preventivni ukrepi pri preprečevanju okužbe z novim koronavirusom, ki nosi oznako sars-cov-2, je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ):

– Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
– Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
– V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
– Upoštevamo pravila higiene kašlja.
– Redno si umivamo roke z milom in vodo.
– V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
– V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
 

Vas zanima več o koronavirusu in dogajanju po svetu? Sledite povezavi, ki vas bo 'odpeljala' v arhiv člankov o koronavirusu


Vsekakor si je pri kašljanju in kihanju usta treba pokriti. Če imate na voljo papirnati robček, ga uporabite. A pozor: po vsaki uporabi ga zavrzite v koš. Če robčka nimate, je alternativa rokav, njegov zgornji del. Po kašljanju in kihanju naj sledi umivanje rok z milom in vodo. Kako to storite pravilno? NIJZ ima navodila tudi za to:

– Roke najprej splahnite pod toplo tekočo vodo.
– Z milom, ki ga nanesete po celotni površini rok, si drgnemo roke eno minuto, po vseh predelih.
– Milo dobro speremo s toplo vodo.
– S papirnato brisačo za enkratno uporabo si roke obrišete do suhega. Pipo zaprite s papirnatno brisačo in pazite, da se je z umiti rokami ne dotaknete več.
 

Preberite tudi Koronavirus: Najučinkovitejša preventiva in kaj, če vendarle zbolite.


Kdaj poklicati zdravnika

Če vročina (povišana telesna temperatura na 38°C ali več) traja štiti (4) dni in ne pade, kljub temu da bolnik jemlje zdravila za zniževanje temperature (lekadol, nalgesin in podobno), ali če se zdravstveno stanje kljub jemanju zdravil poslabšuje. 

Pri povišani temperaturi pijte dovolj tekočine sobne temperature, počivajte, vzemite zdravila za zniževanje vročine. Za majhne otroke pripravite kopel za hlajenje s temperaturo vode 34–36 °C. Bivalni prostori morajo biti prezračeni in ne prevroči.
Deli s prijatelji