NASVET

Končno se rešimo mastnih las

Šampon naj bo koprivni, kamilični ali rožmarinov in naj ne vsebuje parabenov in sulfatov.
Fotografija: Čim manj se dotikajte las in jih ne navijajte okoli prsta. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Čim manj se dotikajte las in jih ne navijajte okoli prsta. FOTO: Guliver/Thinkstock

Vsak lasni mešiček ima ob sebi žlezo lojnico, ki proizvaja maščobo in s tem preprečuje izsušenost in lomljenje las, in če se izloča preveč sebuma, imamo hitro po pranju spet mastne lase.
Vzrokov je več, na hormonske ne moremo vplivati, prav tako ne na onesnažen zrak, v katerem živimo. Lahko pa na nekatere druge, denimo na izbiro šampona. Sredstva za pranje in nego las, ki vsebujejo sulfate, sicer izsušujejo lase in lasišče, a naglavno okrasje je kaj kmalu spet mastno, saj telo stanje uravnava tako, da folikli proizvajajo več loja, in krog je sklenjen. Izbirajmo torej preparate brez sulfatov in parabenov, najbolje naravne, vsebujejo naj koprivo, kamilico ali rožmarin.

Se pogosto dotikate las, si popravljate pričesko in jih navijate okoli prsta? Ne počnite več tega, zaradi nenehnega dotikanje lasišča s po možnosti umazanimi rokami imamo mastne lase brez življenja, stanja pa ne bo popravilo niti prepogosto umivanje – priporočljivo je dvakrat na teden, s pogostejšim odstranjevanjem zaščitnega sloja na lasišču bomo dosegli nasprotno, mastne lase.
Vseeno ni niti, s kako toplo vodo jih umivamo: naj bo mlačna ali, najbolje, hladna, nikakor pa ne vroča, saj takšna spodbuja delovanje žlez in lasje so vsakič hitreje mastni.
In na koncu sušenje; idealno je, da jih posušimo na zraku ali s fenom na najnižji temperaturi, lasišče se namreč na uporabo vročega zraka iz sušilnika, likalnika in kodralnika odzove samozaščitno – z izločanjem sebuma.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije