ZAŠČITA

Koliko kreme za optimalno zaščito pred soncem?

Le če je boste nanesli dovolj, boste na soncu res varni.
Fotografija: Za šilce kreme na telo in za grahovo zrno na obraz. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Za šilce kreme na telo in za grahovo zrno na obraz. FOTO: Thinkstock

Ne glede na to, kako visok zaščitni faktor uporabljate in kako obstojna naj bi bila po zagotovilih proizvajalcev izbrana krema za sončenje, taka, ki naj bi primerno zaščito zagotavljala ves dan, na žalost ne obstaja. Ironično pri celotni zgodbi je, da njeno učinkovitost manjša prav izpostavljanje sončnim žarkom.

»Med bivanjem na soncu se krema za sončenje razgradi. Hitrost razgradnje, s tem pa manjšanja učinkovitosti, je sicer odvisna od dnevnih aktivnosti, znojenja in tudi od pogostosti namakanja v vodi,« je povedal Henry W. Lim, dermatolog in fotobiolog pri fundaciji za kožnega raka.

Pravilno nanašanje

Skupaj z drugimi strokovnjaki s tega področja zato priporoča upoštevanje splošnega pravila: nanos obnavljajte na dve do štiri ure. Pri tem bodite pozorni na količino. Res je, da je nekaj boljše kot nič, a le primerna količina zaščitne kreme na koži zagotavlja varnost.

»Študije kažejo, da ljudje v povprečju nanašajo komaj polovico priporočene količine zaščitnega sredstva,« opozarja Lim in dodaja, da to pomeni, da je moč kreme, ki se sicer ponaša z zaščitnim faktorjem 30, primerljiva z zaščitnim faktorjem 15 ali 12. Količina kreme za zaščito telesa po mnenju dermatologov znaša približno 30 gramov (primerljivo s prostornino kozarčka za žgane pijače), na obraz naj bi je nanesli za grahovo zrno.

Nepopravljiva škoda

»Primerna zaščita kože je obvezna. S posebnimi testi, ki razkrivajo še nevidne poškodbe, ki jih na njej puščajo sončni žarki, je mogoče dokazati, da je polt že pri 15-letnikih pogosto znatno poškodovana. Prav zato je pomembno osveščanje, da rjava polt ni zdrava in da se je pred soncem treba zaščititi ter se mu v najtoplejšem delu dneva izogibati,« je povedala dermatologinja Diane Berson in dodala, da je neverjetno, kako pogosto posamezniki ta opozorila preslišijo in s tem trajno poškodujejo svojo polt.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije