ZDRAVJE

Ko poka in škriplje v sklepih: k zdravniku morate, če ob tem čutite bolečine

Zgodi se, ko premaknemo glavo, pretegnemo prste na roki, zavrtimo gleženj ... a čeprav nas zvok, ki prihaja iz sklepov, morda včasih prestraši, večinoma ni razloga za skrb.
Fotografija: Zaradi glasnosti še ni treba na pregled. FOTO: Lsophoto/Getty Images
Odpri galerijo
Zaradi glasnosti še ni treba na pregled. FOTO: Lsophoto/Getty Images

Pokanje in škripanje v sklepih sta v le redkih primerih znak za preplah. Pokanje povzročata površini sklepa, ko drgneta druga ob drugo. Najbrž ste opazili, da je tega z leti nekoliko več. Razlog za to je obraba sklepov, zaradi katere je površina manj gladka kot nekoč.

To ni zdravstvena težava, čeprav vam zvoki morda vzbujajo nelagodje. Škripanje se pojavi in izgine, odvisno od pogostosti uporabe sklepa, načina spanja in še nekaj drugih faktorjev. Tako kot pokanje ni nevarno in se stopnjuje s starostjo.

Med vadbo

Sklepi lahko pokajo tudi med vadbo oziroma ko večkrat zapovrstjo uporabite sklep na enak način iz kakega drugega razloga. Tudi to je pogost in normalen pojav. Ta način pokanja se pojavi zaradi napetih mišic. Zategnjena mišica lahko povzroči trenje na kosti, kar povzroči pokanje. To samo po sebi ni težava, vendar strokovnjaki vseeno svetujejo raztezanje mišic po vsaki vadbi, kar prepreči pokanje, predvsem pa zmanjša možnost za poškodbe, ki so posledica zategnjenih mišic. Med raztezanjem boste morda zaslišali glasen pok, nato pa se bo predel, kjer je počilo, sprostil. To pomeni, da ste z raztezanjem dosegli svoj namen.

Ko pokajo členki

V nasprotju z ljudsko modrostjo, ki pravi, da pokanje sklepov vodi v artritis, zdravniki mirijo, da gre za popolnoma naraven in neškodljiv pojav, imenovan kavitacija. V sklepih se sčasoma naravno kopičijo dušikovi mehurčki, in sicer zaradi sinovialne tekočine, ki jim služi kot mazivo. Ti mehurčki se lahko naberejo v prostorih sklepa in povzročijo občutek tesnosti.

Ko se to zgodi, lahko »razpokate« sklep, da ga zrahljate in sprostite plin iz mehurčkov. Ta proces se imenuje kavitacija. Če ne želite, da bi vam sklepi pokali, se čim več gibajte. Raztezanje in gibanje preprečujeta zatezanje mišic in poskrbita, da so sklepi navlaženi in ne drgnejo drug ob drugega.

Kdaj po pomoč?

Zdravniku morate povedati, da vam pokajo sklepi le, kadar ob tem čutite bolečine. Te so lahko znak resnejših zdravstvenih težav, kot so artritis, tendinitis in burzitis. Tendinitis je vnetje tetive, ki lahko povzroči nerodno premikanje sklepa, s tem pa pokanje. Za artritis je značilno vnetje, ki lahko povzroči boleče pokanje, ko se kosti sklepa drgnejo skupaj. Burzitis je posledica vnetja sluzne vrečke oziroma burze, ki pomaga pri mazanju sklepov. Ko je ta poškodovana, obstaja večja verjetnost, da sklepi drgnejo drug ob drugega, kar povzroči pokanje, škripanje in (seveda) bolečino. 

Redno gibanje poskrbi za navlažene sklepe. FOTO: Wavebreakmedia/Getty Images
Redno gibanje poskrbi za navlažene sklepe. FOTO: Wavebreakmedia/Getty Images

Kadar je kaj resnega, je vedno prisotna bolečina. FOTO: Wasan Tita/Getty Images
Kadar je kaj resnega, je vedno prisotna bolečina. FOTO: Wasan Tita/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije