POČITEK

Ko ni utrujeno vaše telo, ampak duša

Po obdobjih ekstremnega čustvenega ali duševnega stresa in napora se lahko naša duša potopi v globok počitek, kar se pogosto občuti podobno simptomom, povezanim z depresijo.
Fotografija: Morda vam vaše telo pošilja znake, da je pravzaprav duša tista, ki je utrujena. Foto: Guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Morda vam vaše telo pošilja znake, da je pravzaprav duša tista, ki je utrujena. Foto: Guliver/GETTY IMAGES

Dobra novica je, da je to le začasno, če seveda pravilno poskrbite zase. A naj se v tistem trenutku še tako trudimo dvigniti iz tega, pozitivno razmišljati ali preusmeriti svoje občutke tako, da se prisilimo k fizičnim dejavnostim in dviganju energije, bomo verjetno še vedno čutili, da smo na nizkih vibracijah.

Čas za okrevanje

Razlog za to je, da duša potrebuje čas, da si opomore. Podobno kot utrujene mišice ali zlomljene kosti potrebujejo čas za popolno ozdravitev. Čeprav naša duša ni vidna, je enako pomembna kot telo, v katerem živi, in nujno je, da dajemo čas in prednost zdravljenju duše prav tako, kot resno jemljemo zdravljenje telesa.
Najopaznejša znaka utrujene duše sta želja, da spimo veliko dlje kot običajno, in dejstvo, da se je, tudi če to storimo, kar težko motivirati za izvajanje osnovnih opravil (do te stopnje, da se zdi nemogoče celo dvigniti iz postelje).
Če ne upoštevamo svoje duše in njenih opozorilnih znakov, da nam energije pospešeno zmanjkuje, to lahko vodi v hujše, dolgoročne težave, kot so vprašanje duševnega zdravja, kronična anksioznost ali celo depresija.

Težki kot svinec

Kadar je naša duša izčrpana, lahko opazimo, da se telo zdi težko kot svinec in da je vsako gibanje napor ter celo da je naša občutljivost okrepljena in se počutimo, kot da visimo na robu in nas poganja le še adrenalin. Majhne reči, s katerimi se običajno spopadamo precej brez težav, se nenadoma zazdijo veliko pretežka bremena in nas povsem preobremenijo. Pripeljejo nas lahko nevarno blizu zlomu že ob misli, da bi se ukvarjali z nečim nepričakovanim, kar nam življenje postavi na pot. Zato smo za vas zbrali nekaj najpogostejših znakov in simptomov, da je vaši duši zmanjkalo energije in je povsem izčrpana:
Čez dan si želimo le počivati. Poleg tega smo nagnjeni k pogostemu dremežu, po vsakem takšnem počitku pa se je pravzaprav precej težko povsem zbuditi. Ko se naposled zbudimo, se še vedno počutimo, kot da smo v globokem spancu, in preostali del dneva preživimo v nekakšnem zombijevskem stanju, v katerem se zdi, kot da gre vse malce bolj počasi. Ponoči je naš spanec nemiren, imamo burne, a zelo resnične sanje in nočne more, ki tudi čez dan ostajajo v naših mislih.
Ko nas nekdo vpraša, kaj je narobe z nami, nimamo jasnih ali jedrnatih odgovorov, da bi v celoti razložili, kako se počutimo. Vemo, da se na celični ravni dogaja nekaj globokega in zapletenega, vendar nam ne uspe natančno opisati, zakaj se ne moremo premakniti iz svojega trenutnega stanja ali zakaj se tako sploh počutimo.
Čutimo bolečino v telesu, lahko pa se brez zdravstvenih razlogov pojavijo napetost, glavobol, bolečina v želodcu, zvenenje v ušesih, vrtoglavica in zamegljen vid.
Imamo občutek, kot da nismo časovno usklajeni.
Zato se lahko zgodi, da naš um deluje bodisi nekaj trenutkov hitreje bodisi nekaj trenutkov počasneje kot naše telo, zaradi česar se počutimo dezorientirane in razdrobljene.
Vsa čustva so bolj intenzivna, zato smo lahko zelo čustveni in precej zlahka točimo solze. V enem trenutku čutimo, kot da nam bo srce razneslo od ljubezni in sočutja, že v naslednjem pa se nam bo zlomilo zaradi bolečine in trpljenja.
Imamo občutek globoke osamljenosti, tudi ko smo med ljudmi. Nenadoma se sprašujemo, komu lahko resnično zaupamo, komu je resnično mar in kdo v našem življenju ima skrite načrte ali nečiste motive.
Telo in mišice se počutijo občutno oslabljene in po vsakem gibanju smo izčrpani, primanjkuje nam energije, tudi najljubša vadba ni več prijetna, ampak se zdi kot trdo delo.
Občutimo tesnobo, blage napade panike ali pa imamo nenadoma celo jezne, grenke, skrb vzbujajoče ali ljubosumne misli o drugih, čeprav smo običajno razumevajoči in brez težav odpustimo, smo sočutni in ne vlečemo zamere.
Počutimo se negotove glede prihodnosti, zataknjene v življenju in nenadoma nas ne zanimajo hobiji, v katerih smo nekdaj uživali, in cilji, ki so nas nedavno močno motivirali. Najraje bi vse skupaj pustili za seboj in nekje začeli na novo.

Najdite vzrok

Najprej upoštevajte, da so za vsem lahko tudi zdravstveni razlogi, in zato v prvem koraku poiščite nasvet zdravnika.
Drugače pa se lahko naša duša iz različnih razlogov počuti utrujeno, (pre)obremenjeno in brez energije. Morda smo se razšli s partnerjem in to še vedno vpliva na naše čustveno in duševno zdravje. Morda smo utrpeli veliko izgubo in se ukvarjamo s skrajno žalostjo ali pa se soočamo z vrsto življenjskih sprememb, ki jim je težko slediti, saj se naša vsakdanja resničnost spreminja do neprepoznavnosti.
Lahko nas obkrožajo ljudje, katerih energija je strupena, morda ne živimo svoje resnice in postavljamo druge na prvo mesto ali pa se bojimo reči ne. Morda smo se potisnili veliko predaleč in smo izgoreli ter naleteli na popoln zid. Vse to se lahko zgodi tudi, če uživamo nezdravo prehrano ali se vdajamo odvisnosti in substancam, kot so droge in alkohol, če smo nezadovoljni s svojim življenjem, imamo službo, v kateri nam je neprijetno, smo žrtev zlorabe ali pa smo se preprosto zataknili v preteklosti, ki je ne moremo spustiti. Najdite svoj razlog za to in čim hitreje posvetite čas razreševanju težave. U. J.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije