EREKCIJA

Ko korenjak odpove, ne odlašajte z obiskom zdravnika

Kajenje in alkohol sta še vedno glavna vzroka za težave z erekcijo; v primeru zdravljenja s tabletami lahko jemljete tiste s kratkotrajnim delovanjem ali pa t. i. vikend tablete.
Fotografija: S težavami z erekcijo se najpogosteje srečujejo starejši moški.
Odpri galerijo
S težavami z erekcijo se najpogosteje srečujejo starejši moški.

Ko beseda pri moških nanese na seks, je le malo takšnih, ki se ne bi znali širokoustiti o tem, kako vzdržljiv, močan in velik da je njihov spolni organ. A ko ta naenkrat odpove, moška samozavest izgine. Pojavi se občutek sramu in o tej težavi, ki najpogosteje prizadene starejše, niso pripravljeni govoriti na glas. Urolog prim. asist. mag. Igor Bizjak, dr. med., ki v Topolšici vodi specialistično ambulanto za motnje erekcije, pravi, da gre še vedno za tabu temo. "Slovenci že o karcinomu tako neradi govorijo. Če se le da, so tiho. Enako je glede težav z erekcijo," razloži. Doda, da se moški o težavah v njegovi ambulanti razgovorijo, če je zraven tudi njihova partnerica, zato je njihova prisotnost pri zdravljenju priporočljiva.
Ko moški vstopi v ambulanto, naredi že velik korak. Na spletu sicer lahko najde veliko informacij, pa ne samo to, tudi številne ponudbe za nakup tablet, ki obljubljajo konec težav. Bizjak njihov nakup odsvetuje. "Obvezno je treba obiskati zdravnika," je jasen, nikoli namreč ne veš, kaj boš po pošti v paketu dobil domov. "Te tablete so lahko pepermint bombončki, lahko so s prevelikimi odmerki," še pojasni urolog. "Ne veš, kaj kupuješ. Lahko škoduje zdravju ali pa nič ne pomaga." Skratka, kupiš lahko mačka v žaklju.

Najprej adijo cigarete in alkohol

Preden se začne zdravljenje, je treba poiskati vzrok za motnje erekcije. Še vedno velja, da je glavni starost (od 70. leta). V ozadju so lahko organski vzroki (na primer sladkorna bolezen, poškodbe hrbtenice), lahko gre za psihogene, lahko pa je kombinacija obojega. Če se težave stopnjujejo iz meseca v mesec, v ozadju tiči organski vzrok. Kot prvo velja omeniti, da je zelo pomemben zdrav način življenja. "Pacienta, ki ima težave z erekcijo, vedno vprašamo, ali kadi, pije. Akt erekcije je sestavljen iz dveh delov, iz živčne –​ nevrogene komponente in žilne –​ vaskularne. Alkohol in tudi tobak uničujeta notranjo stran ožilja, kar privede do težav. Zdrav način življenja je zato vsekakor potreben," razloži. Če se težave pojavijo nenadno, govorimo o psihičnih vzrokih, velikokrat gre za stres.
Zdravljenje se začne z najmanj agresivno metodo in se stopnjuje do najbolj agresivne. Najprej pacientu svetujejo, naj neha kaditi in piti alkohol, preverijo, ali jemlje katera zdravila, ki bi lahko vplivala na erekcijo, nato je seveda obvezen nasvet o spremembi načina življenja v bolj zdravega, sledijo tablete, injekcije in na koncu operacija.

Težave z erekcijo imajo tudi moški z rakom prostate. Ta se, kot pojasni Bizjak, zdravi z operacijo, radikalno prostatektomijo (kirurška odstranitev prostate s semenskimi mešički), ki pa prinaša določene komplikacije. "Poleg tega da voda uhaja, je tudi pogosteje prisotna težava z erekcijo. Ker se poškodujejo tisti živci, ki oživčujejo penis," pojasni urolog, ki še doda, da je na koncu vse skupaj odvisno od sposobnosti operaterja; če namreč želiš biti uspešen pri tej operaciji, je treba, da odstraniš rakasto tkivo, zarezati precej v okolico, s tem pa se poškoduje tudi živce, ki potekajo tik ob prostati.

Nekajurna in vikend tableta

Kaj pa tablete? Ste vedeli, da so tablete za zdravljenje impotence, seveda poleg aspirina in prozaca (antidepresiv), najbolj prodajana zdravila na svetu? Bizjak razloži, da poznamo dvoje vrst tablet, t. i. kratkotrajno in dolgotrajno delujoče. Prve je treba vzeti eno uro pred spolnim odnosom in moški ima v eni uri možnost za erekcijo; pri tem je treba imeti tudi voljo za odnos, saj erekcija ne bo prišla sama od sebe. Tablete držijo okoli šest ur.

Dolgotrajajoče držijo ves vikend oziroma 36 ur. "Vzameš tableto, čez pol ure začne delovati in traja 36 ur. To so t. i. vikend tablete, saj je dokazano, da imajo ljudje odnose večinoma konec tedna," pove Bizjak in še, da so na trgu tudi takšne, ki jih lahko jemlješ vsak dan, in sicer po eno na dan. "In si kot v mladih letih, stalno imaš sposobnost imeti odnose," razloži. Njihova slaba stran je, da so plačljive oziroma jih zdravstvena zavarovalnica ne krije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije