NA ZDRAVJE

Ko boli že dotik rjuhe

Akutni napad protina se pojavi čez noč: oboleli se zbudi z oteklim, pordelim, vročim in močno bolečim sklepom.
Fotografija: Akutni napad protina navadno poteka kot vnetje osnovnega sklepa palca na nogi.
Odpri galerijo
Akutni napad protina navadno poteka kot vnetje osnovnega sklepa palca na nogi.

Ko se vnetje pojavi prvič, zaradi otekline in bolečin mnogi pomislijo, da so si zvili sklep, da jih je morda kaj pičilo, da je kriva revma. Prav sklepajo zadnji – protin res spada med revmatična obolenja, natančneje v skupino s kristali povzročenih sklepnih vnetij, pojasnjuje prim. Mojca Kos-Golja, dr. med., spec. interne medicine in revmatologije v pokoju. Najznačilnejši predstavnik te skupine je urični artritis (putika, protin, giht). Zanj je značilen zvišan nivo sečne kisline (urata) v krvnem serumu (hiperurikemija). Urat je končni razgradni produkt purinov, pojasnjuje zaslužna predsednica Revmatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva.

Zakaj nastane? "Kadar vnos in tvorba urata presežeta zmožnosti njegovega izločanja skozi ledvice, se zgodi hiperurikemija. Vzroke zanjo in za protin delimo na primarne in sekundarne. Primarni protin nastane zaradi zmanjšanega izločanja sečne kisline skozi ledvice in črevo pri prirojenih spremembah nekaterih genov. Čezmerno tvorbo urata pa povzročajo prirojene presnovne motnje. Sekundarni protin ima več vzrokov: nastane zaradi čezmernega vnosa purinov s hrano, zaradi sočasnih bolezni in stanj, ki zvečajo tvorbo urata (nekatere krvne bolezni, luskavica, debelost, kemoterapija, kronični alkoholizem) in zaradi zmanjšanega izločanja urata (ledvične bolezni, zastrupitve s svincem, stradanje, dehidracija). Kopičenje urata zvišajo aspirin, nekateri diuretiki, nikotinska kislina, protituberkulozno zdravilo etambutol."
Protin ne nastane zaradi enega samega vzroka. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Protin ne nastane zaradi enega samega vzroka. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Najprej na palcu

Akutni napad protina navadno poteka kot vnetje enega samega sklepa, največkrat osnovnega sklepa palca na nogi, in nastane čez noč. Zbudimo se z oteklim, pordelim, vročim in močno bolečim sklepom, ki ne prenese niti dotika rjuhe. Če je zdravljenje nezadostno, so napadi pogostejši in težji z vse več prizadetimi sklepi. Razvije se kronični protin z deformacijami in tofi v obsklepnih tkivih in uhljih. Uratni kristali lahko povzročijo ledvične kamne in redko kronično bolezen ledvičnega tkiva, pojasnjuje zdravnica.
Po napadu počivamo in sklep večkrat na dan hladimo z ledom.
Po napadu počivamo in sklep večkrat na dan hladimo z ledom.

Če je zdravljenje ustrezno, bolnik pa discipliniran, je protin ozdravljiv. "Zelo pomembna je zgodnja prepoznava bolezni ter pravočasno in trajno zdravljenje z zdravili za zmanjševanje serumskega urata." Sogovornica poudarja, da je treba spremeniti življenjski slog (idealna telesna teža, redna telesna dejavnost, opustitev kajenja, zadostno uživanje tekočin, zdrava prehrana – mlečni izdelki, rastlinska olja, zelenjava, polnozrnate sestavine, povečati vnos vitamina C, omejiti pa je treba rdeče meso, mastno hrano, ogljikove hidrate, slabe maščobe, maslo). "Hrani in pijači z visoko vsebnostjo fruktoze (sladko sadje, med, sladkor, smutiji, 100-% sadni sokovi, gazirane pijače), pivu in žganim pijačam se je treba povsem izogniti." Po napadu so potrebni počitek, večkrat na dan hlajenje sklepa z ledom. Čim prej je treba predpisati antirevmatike, včasih glukokortikoide, dokler se vnetje povsem ne umiri. Sledijo zdravila za zmanjševanje urata v krvi do ciljne vrednosti, ki preprečijo nadaljnje napade in trajne okvare, jemati pa jih je treba do konca življenja." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije