POVEZAVA

Kemikalije iz kozmetike in zgodnja puberteta

Pri deklicah, ki so že v maternici izpostavljene kemikalijam iz kozmetike, je večje tveganje za prezgodnjo puberteto.
Fotografija: Pred nakupom izbrane kozmetike se poglobite v njene sestavine. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pred nakupom izbrane kozmetike se poglobite v njene sestavine. FOTO: Thinkstock

Več na živalih izvedenih študij je v preteklosti pokazalo, da številne kemikalije, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni, negativno vplivajo na hormone in so povezane tudi z zgodnejšim pojavom pubertete.

Zaščita izdelka, ne potrošnika

Večinoma gre za ftalate, ki so prisotni v dišečih osvežilcih zraka, milih, šamponih ter parfumih. Na ravnovesje hormonov negativno vplivajo tudi parabeni, ki jih proizvajalci kozmetike uporabljajo kot konzervanse, ter fenoli, kot je triksoklan. Osnovna naloga teh ni zaščita uporabnikov, temveč zaščita izdelka, saj podaljšujejo rok uporabnosti. Vsi ti so v medicini znani pod skupnim imenom endokrini disruptorji oziroma hormonski motilci. Zaradi svoje oblike in strukture v telesu posnemajo naravne hormone in ovirajo normalno delovanje sistema za notranje izločanje (endokrinega sistema). Skrb vzbujajoče pri tem je, da so škodljivi že v majhnih količinah, saj se njihovi vplivi ne pokažejo takoj, temveč se kopičijo v telesu ter sčasoma privedejo do težav.

Na udaru deklice 

V zadnji študiji znanstvenikov univerze Berkeley je sodelovalo 338 otrok, od tega 179 deklic in 159 dečkov. Izpostavljenost različnim kemičnim spojinam so strokovnjaki pri njih preverjali z urinskimi testi mater med nosečnostjo, nato pa z analizo urina otrok v prvih devetih letih življenja.
V več kot 90 odstotkih urinskih vzorcev otrok so zaznali prisotnost kemičnih spojin v količini, ki bi lahko vplivala na njihovo hormonsko ravnovesje in razvoj.

»Vpliv ftalatov, parabenov in triksoklana, ki so bili prisotni v vzorcih urina mater, je bil najbolj opazen pri deklicah. Pri njih so bile prav te snovi neredko odgovorne za zgodnji začetek pubertete,« je povedala avtorica študije Kim Harley s centra za raziskovanje vplivov iz okolja na omenjeni univerzi. »Te kemikalije niso znatno vplivale na razvoj dečkov.«

Previdno pri izbiri

»Dejstvo, da smo dokazali povezanost med zgodnjo puberteto pri deklicah in izpostavljenostjo kemičnim snovem v prednatalnem obdobju, je skrb vzbujajoče. Dobra novica pri tem pa je, da je z izogibanjem tem kemikalijam to mogoče preprečiti,« je še povedala avtorica ter zlasti bodoče mamice in starše opozorila, naj natančno berejo deklaracije na kozmetičnih pripomočkih in se izogibajo tistim, ki vsebujejo omenjene snovi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije