PRAVI ČAS

Kdaj jesti kosilo, če bi radi shujšali?

Objavljeno 02. september 2019 10.47 | Posodobljeno 02. september 2019 11.07 | Piše: M. F.

Zaradi vitke linije bi morali glavni dnevni obrok premišljeno umestiti v dan.

Ni vseeno, kdaj je na mizi kosilo. FOTO: Thinkstock
To, da morajo biti obroki hrane razporejeni čez ves dan, že veste. Pa veste tudi, kdaj je, če bi se radi znebili nekaj kilogramov, treba jesti kosilo? Odgovor na to vprašanje ponujajo rezultati španske raziskave, v katero je bilo vključenih 1200 posameznikov s prekomerno telesno maso.

Pred tretjo uro popoldne

Ti so pokazali, da prepozno kosilo (po 15. uri), ovira hujšanje. V njej sodelujoči, ki so kósili tedaj, so izgubili manj kilogramov v primerjavi z onimi, ki so enako količino hrane zaužili, preden je ura odbila tri. Dognanja so znanstveniki utemeljili z delovanjem notranjega, cirkadialnega ritma, ki med drugim vpliva na presnovo ter občutke lakote in sitosti. »Presnova je res individualni mehanizem, vendar čas uživanja hrane in cirkadialni ritem vplivata nanjo in s tem na hitrost hujšanja,« so zapisali strokovnjaki in dodali, da notranji ritem vpliva tudi na delovanje inzulina v telesu. Pozno popoldne, ko je telo zanj manj občutljivo, se upočasni presnova hranljivih snovi, kar ovira izgubljanje kilogramov.

Zajtrk in večerja imata manjši vpliv

Medtem ko čas kosila vpliva na hujšanje, pa znanstveniki niso ugotovili povezave med časom zajtrka in večerje ter hitrostjo hujšanja. A povsem verjetno je razlog, da je bila študija izvedena v Španiji, kjer večina skoraj polovico dnevnega vnosa kalorij v telo dobi s kosilom.

Španci vedo

Da Španci vedo, kdaj je treba jesti, je pokazala tudi ena prejšnjih študij, v kateri so ugotovili, da imajo tisti, pri katerih je kosilo glavni dnevni obrok, najnižji indeks telesne mase. Na nasprotnem polu so posamezniki, pri katerih je najobilnejša večerja. Enako dokazujejo podatki Svetovne zveze za boj proti debelosti: v ZDA, kjer je praviloma glavna večerja, je predebelih 40 odstotkov žensk, v Španiji 21,4 odstotka in v Nemčiji, kjer je prav tako glavno kosilo, 23,9 odstotka.
Deli s prijatelji