HUJŠANJE

Kam gre maščoba, ko shujšamo?

Znanstveniki so odgovorili na vprašanje, ki zanima mnoge.
Fotografija: Foto: Istockphoto
Odpri galerijo
Foto: Istockphoto

Mnogi so, zlasti na pomlad, obsedeni z dietami, a le redki vedo, kam gre med hujšanjem maščoba. Ne le navadni smrtniki, niti 150 zdravnikov, nutricionistov in osebnih trenerjev ni poznalo odgovora na to vprašanje. Najpogostejša zmota je, da se maščoba pretvori v energijo. Nekateri so menili, da se spremeni v mišice, drugi so predvidevali, da se izloči skozi debelo črevo. Le trije so odgovorili pravilno.
Torej: če ne v energijo, mišice in blato, kam potem gre maščoba? To sta pojasnila znanstvenika z univerze v Novem Južnem Walesu Ruben Meerman in Andrew Brown. Pravilen odgovor je, da se pretvori v vodo in ogljikov dioksid. Slednjega izdihamo, voda pa se iz telesa izloči prek znoja ter mokrenja. Če izgubite 10 kilogramov maščobe, jih gre 8,4 skozi pljuča, 1,6 kilograma pa v obliki vode. Povedano drugače: skoraj vse kilograme, ki jih izgubimo, izdihnemo. Skoraj vse, kar pojemo, se izloči skozi pljuča, vsi ogljikovi hidrati in maščoba, ki jih organizem prebavi, gredo iz telesa v obliki ogljikovega dioksida in vode. Podobno usodo imajo proteini. Edino, kar neprebavljeno pride do črevesja, so vlaknine, vse preostalo, kar zaužijete, absorbirajo kri in organi.
Če v telo poleg 600 gramov kisika vnesete 3,5 kilograma hrane in vode, bi morali izločiti 4,1 kilograma, da se ne bi redili, še več, če bi radi shujšali. Da bi izgubili 100 gramov maščobe, morate izdihati 280 g ogljikovega dioksida. A žal za hujšanje ne do zadostovalo samo dihanje. Najboljši način je (poleg manj hrane) gibanje, s sprehodom boste za kar trikrat pospešili metabolizem!

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas