Kako učinkovite so v resnici zaščitne rokavice

Rokavice za enkratno uporabo lahko v določenih pogojih tveganje za okužbo z virusi še povečajo.
Fotografija: Rokavice so učinkovite le v posebnih pogojih. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Rokavice so učinkovite le v posebnih pogojih. FOTO: Thinkstock

Na rokavice ne bi smeli gledati kot na alternativo za higieno. Čeprav jih v času pandemije mnogi uporabljajo, lahko v določenih pogojih tveganje za okužbo še povečajo, opozarjajo britanski znanstveniki.

Dermatologinja Simran Deo je pojasnila, da so lahko rokavice prava legla bakterij in virusov, ki se na njihovi površini zadržujejo še dolgo po tem, ko je okuženi, denimo, kihnil ali zakašljal vanje.

Umivanje rok na prvem mestu

»Čeprav rokavice kožo na rokah varujejo pred stikom s površinami, ki so lahko okužene, klice dolgo ostanejo na njih, to pa poveča tveganje za okužbo, zlasti če jih ne menjate dovolj pogosto in jih ne odstranjujete pravilno,« opozarja Deojeva in navaja splošna priporočila, da sta redno umivanje rok ter uporaba razkužil še vedno najboljša načina za zaščito pred virusi, torej tudi pred novim koronavirusom.

Učinkovite le ob pravilnem ravnanju

»Rokavice niso nadomestek temeljite higiene. Te so priporočljive le v posebnih pogojih in jih je treba pogosto menjati, pravilno nameščati ter snemati z rok ter jih metati med odpadke. Sicer pa je v zaščiti pred virusi še vedno najboljša preventiva temeljito umivanje rok,« zaključuje strokovnjakinja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije