NEGATIVNI VPLIVI

Kako s spremljanjem priljubljenih televizijskih serij ogrožate zdravje

Maratonsko gledanje televizije negativno vpliva na spanec in zdravje na sploh.

 
Fotografija: Maratonsko spremljanje serij ni zdravju prijazno početje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Maratonsko spremljanje serij ni zdravju prijazno početje. FOTO: Thinkstock

Maratonsko gledanje priljubljenih serij, torej če si v enem večeru ogledate nekaj epizod zapovrstjo, lahko resno ogrozi zdravje, dokazuje študija, ki jo povzema publikacija za medicino spanja Sleep Medicine. V raziskavo je bilo vključenih 423 oseb, starih od 18 do 25 let. Kar 80 odstotkov vseh sodelujočih je priznalo, da občasno uživajo v neskončnem gledanju serij. Vsak peti je povedal, da to počne vsaj nekajkrat mesečno, več kot polovica teh tri ali štiri epizode izbrane serije pogleda v istem, torej sedečem položaju, kar pomeni, da v povprečju pred malimi zasloni presedijo tri ure in osem minut.

Večina maratonskih gledalcev se pred male zaslone namesti v poznih večernih urah, torej pred spanjem, zato ni presenetljivo, da 98 odstotkov vseh s to navado trpi zaradi slabega spanca. Sodelujoči, ki so priznali, da se težko odlepijo od televizije, so povedali, da jih večkrat muči nespečnost, slabše spijo in so čez dan pogosteje utrujeni kot posamezniki, ki niso naklonjeni pretiravanju s televizijo. Večina prvih je prav tako navedla, da tedaj, ko se s kavča prestavijo v posteljo, težko zaspijo.

Zasloni in spanje

»Maratonski gledalci so povsem zatopljeni v zgodbo na zaslonu, zavzeto spremljajo dogajanje, zato pred počitkom potrebujejo dlje časa, da se njihovi možgani sprostijo in umirijo,« je povedal Jan Van den Bulck z univerze Michigan, eden od soudeležencev pri izvedbi raziskave. A kot opozarja Robert Oexman, ravnatelj inštituta za proučevanje kakovosti spanja, ni težava zgolj v tem, temveč tudi v vplivu modre svetlobe, ki jo oddajajo zasloni in ki negativno vpliva na cirkadiani ritem, torej na notranjo uro, ki uravnava spanje in budnost. »Ko se zvečer stemni, se naša telesa pripravijo na spanje, modra svetloba pa možganom pošilja napačno sporočilo, da je še vedno dan. V njih se zato zmanjša nastajanje hormona spanja melatonina, s tem pa sta ovirana kakovost spanja in nočni počitek. Vse to vodi v vse krajši spanec in zato v vedno večjo utrujenost, razdražljivost in pomanjkanje koncentracije pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti,« pojasnjuje Oexman. Negativni učinki se pojavijo že po dveh tednih pomanjkanja spanja in jih ni mogoče premagovati s kavo ali popoldanskim počitkom.

Še več negativnih učinkov

»Ob tem prihaja do slabljenja odpornosti, slabšega spomina, kronične motnje dnevnega ritma pa povečujejo tudi tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen, debelost in za nekatere oblike raka,« opozarjata strokovnjaka.

Rešitev?

Kot pravijo znanstveniki, je nerealno pričakovati, da se bodo ljubitelji serij maratonskim ogledom teh odpovedali, lahko pa je uvesti nekaj sprememb in tako zmanjšati negativne učinke tega hobija na zdravje.

Namesto med delavniki serije glejte ob koncu tedna v popoldanskih urah. Gledanje bi morali zaključiti nekje do šeste ure zvečer. Če to ni mogoče, si hkrati ne oglejte več kot dveh epizod in gledanje končajte vsaj eno uro pred počitkom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije