LEPE USTNICE

Kako pozimi poskrbeti za mehke poljube

Pozimi so ustnice izpostavljanje neprijaznim vremenskim razmeram, zato se hitro izsušijo in razpokajo.
Fotografija: Pozimi se izogibajte balzamom z meto, mentolom in cimetom, ki razdražijo in izsušijo ustnice. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pozimi se izogibajte balzamom z meto, mentolom in cimetom, ki razdražijo in izsušijo ustnice. FOTO: Thinkstock

Zima prinaša nemalo zadovoljstev: vroča čokolada, sneg, prijetni večeri pod odejo. A ima tudi temno plat: zaradi suhih ogrevanih prostorov in mrzlih vetrov trpijo lasje, koža in ustnice. Zlasti slednje so pogosto suhe, razpokane in nič kaj prijetne na otip in pogled, poljubi pa zato niso mehki in nežni. Na srečo jih je pred tem mogoče zavarovati. Namig: lizanje suhih ustnic in luščenje kože z njih vse samo poslabša.

Pijte veliko vode

Ne samo poleti, tudi pozimi telo potrebuje primerno vlaženje. Tekočina omogoča primerno hidracijo vseh telesnih tkiv, in kadar organizmu dovajate premalo vode, ustnice hitreje postanejo suhe in razpokane. Zato pred vsakim obrokom popijte dva kozarca vode. Tudi čaj je primeren, pazite le, da ne bo vseboval sladkorja in kofeina. Kofein je diuretik, kar pomeni, da spodbuja izločanje tekočine iz organizma in povzroča dehidracijo.

Nabavite si vlažilnik zraka

Suh zrak v zaprtih ogrevanih prostorih ni prijatelj kože, saj se pod njegovim vplivom iz nje izloča več vlage, kar pomeni suho, srbečo kožo in razpokane ustnice. Rešitev v tem primeru so vlažilniki zraka, ki skrbijo za optimalno vlažnost zraka.

Uporabljajte izdelke s primernimi sestavinami

Najboljši so zaščitni balzami s karitejevim maslom, medom, oljem moringe, oljem jojobe in oljem grozdnih pešk. Včasih zaskrbljenost vzbuja koža okoli ustnic. Težave na njej niso vedno posledica pretirane izsušitve, lahko gre za herpes, vnetja ali kožne izpuščaje. V tem primeru obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal primerno zdravljenje.

Izberite šminko z vlažilnimi sestavinami

Strokovnjaki za poudarjanje ustnic priporočajo bolj kremaste formule, v katerih so vlažilne sestavine in drugače od motnih (mat) šmink ter tistih v prahu ne izsušijo kože. Najboljšim šminkam so dodani antioksidanti, čebelji vosek in esencialne maščobe.

Izogibajte se lizanju ustnic

To je za lepe in zdrave ustnice najslabša navada. Čeprav menite, da slina ustnice navlaži, nanje vpliva ravno nasprotno. Vsebuje namreč številne encime, ki sodelujejo pri prebavi hrane. Ti so za nežno kožo preagresivni, kar pomeni, da suhe ustnice še poslabšajo.

Izogibajte se balzamom z meto, mentolom in cimetom

Ni vsak balzam dober. Veliko teh negovalnih pripomočkov vsebuje snovi, ki ustnice dodatno izsušijo, povzročajo draženje in alergije. Zlasti se izogibajte tistim z meto, mentolom in cimetom, ki razdražijo in izsušijo ustnice.

Izdelki za povečanje ustnic vse še poslabšajo

Na tržišču je vse več pripomočkov, ki zagotavljajo že z nanosom polnejše ustnice. Tako imenovani napihovalniki ustnic (plumpers) praviloma vsebujejo dražeče kemikalije in izvlečke kajenskega popra ter cimeta, ki suhost ustnic poslabšajo in lahko povzročijo dermatitis. Če se jim ne nameravate odpovedati, izberite polnila s hialuronsko kislino, rastlinskimi olji, kot so olje moringe, kokosovo maslo in sončnično olje. Ti so do ustnic veliko prijaznejši, saj jih nahranijo in navlažijo ter jim zagotavljajo polnejši videz in zdravje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije