ZA SREČO

Kako po naravni poti povečati količino serotonina v telesu

Pomagajo svetloba, petje in prava količina spanca.
 
Fotografija: Fizična aktivnost znatno pripomore k nastajanju serotonina v možganih. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Fizična aktivnost znatno pripomore k nastajanju serotonina v možganih. FOTO: Thinkstock

Serotonin je nevrotransmitor, ki ga mnogi upravičeno imenujejo hormon sreče, saj se tedaj, ko ga je v telesu dovolj, počutimo dobro in se lažje izognemo turobnemu razpoloženju. Nastaja v možganih, kadar ga je premalo, je izrazitejše malodušje, okrepijo se simptomi depresije.
»Pomanjkanje serotonina v telesu je krivo za negativne misli, za pomanjkanje volje do življenja, tudi za upad libida,« so zapisali na portalu Bebamur. Na srečo je njegovo nastajanje mogoče pospešiti s preprostimi koraki.

Več svetlobe

Najboljša je naravna dnevna svetloba, če ob tem sije sonce, toliko bolje. V mračnih večerih in sivih dneh pridejo prav tudi primerno osvetljeni prostori. Ob svetilih, ki jih imate doma, se boste, če jih boste prižgali, počutili bolje, saj bo pod vplivom svetlobe, ki jo oddajajo, v možganih nastajalo več serotonina. 

Pazite na držo

Nepravilna, sključena telesna drža v posameznih vzbuja občutek manjvrednosti, čeprav se tega morda sploh ne zavedajo. Poleg tega, da negativno vpliva na sproščanje hormona sreče, vodi tudi v bolečine v mišicah, kosteh ter s tem krepi malodušje in slabo voljo. S pravilno in z vzravnano držo je vse to mogoče odpraviti.

Hrana je pomembna

Sestavljeni ogljikovi hidrati so bogati s triptofanom, z aminokislino, ki je zaslužna za uravnavanje količine serotonina v telesu. Pomanjkanje triptofana vodi v slabo razpoloženje in tesnobo, namesto po belem kruhu in testeninah zato posegajte po polnozrnatih jedeh pa tudi bananah, jajcih, puranjem mesu in orehih, ki so prav tako znani po visoki vsebnosti triptofana.

Pomaga petje

Kot dokazujejo nekatere raziskave, se med petjem v telesu sproščata hormona sreče ter ljubezni: oksitocin in serotonin. Ne glede na posluh in glasovne sposobnosti pojte pod prho, med kuhanjem, vožnjo v avtomobilu, skratka ob vsaki priložnosti. Bolje se boste počutili.

Redno vadite

Ne glede na to, kako zaposleni ste, vsak dan si lahko vzamete 20 minut za vadbo. Fizična aktivnost znatno pripomore k boljšemu razpoloženju in zdravju na sploh, saj se ob endorfinih med njo in po njej v možganih sprošča tudi serotonin.

Spite dovolj

Kakovosten spanec je nujno potreben za nastajanje hormona sreče, zato pazite, da boste vsako noč spali dovolj. Pomembno je, da se zbujate spočiti.

Še nekaj nasvetov

Sprehod po svežem zraku znatno doprinese k sreči in sproščenosti, prav tako kot tudi druženje s prijatelji. Ukvarjajte se s hobiji, ki jih imate radi, poslušajte glasbo, sproščajte se ob knjigi. In zapomnite si, s povečanjem količine serotonina se boste počutili bolje in bolje, kot se boste počutili, znatneje se bo sproščal serotonin.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije