NUJNO BRANJE

Kako ostati mirni in neprizadeti, ko vas nekdo žali in ponižuje: psihično močni ljudje naredijo te štiri stvari

To vam bo zagotovilo srečnejše življenje.
Fotografija: Kako se odzvati, ko vas kdo napade z besedami? FOTO: golubovy, Getty Images
Odpri galerijo
Kako se odzvati, ko vas kdo napade z besedami? FOTO: golubovy, Getty Images

Žalitve in ponižanje včasih bolijo bolj kot udarec in lahko pustijo trajne posledice na naši psihi, zato je zelo pomembno, kako se odzovemo, ko nas želi nekdo namerno prizadeti. In ravno zato imajo psihično močni ljudje vedno v mislih naslednje štiri stvari in ravnajo v skladu z njimi.

Psihično močni ljudje razumejo, da je tišina včasih najboljši odgovor

Nekateri ljudje se zdijo zainteresirani za iskanje stvari, ki jih delate narobe. Toda obstajajo posamezniki, ki se odločijo ignorirati takšno negativnost. Zakaj? Ker verjamejo, da ljudje vedno iščejo razlog za svoje boljše počutje – teptajo druge, da bi povzdignili sebe. Takšni ljudje ne bodo nikoli zadovoljni, ker so preveč negotovi vase, zato jih je najbolje pustiti pri miru in prisluhniti njihovim komentarjem. Ne glede na to, kaj počnete, vas bodo nekateri vedno obsojali. Če se ne boste odzvali na njihov pesimizem in mu ne boste verjeli, boste prihranili čas in energijo, da se boste lahko osredotočili na kaj veliko boljšega.

Sprejemajo, da tisti, ki žalijo, s kritiko odražajo tisto, kar nosijo v sebi

Vsakdo ima pravico do svojega mnenja. Ko vas nekdo kritizira, to izhaja iz njegovih stališč in prepričanj – in tega ne morete spremeniti. Kar koli ljudje rečejo o vas, vedite, da v resnici govorijo o sebi. Ljudje, ki so čustveno in mentalno močni, ničesar ne jemljejo kot žalitev, saj besede drugih jemljejo kot mnenje, kot konkretno perspektivo in ne kot objektivno resnico. Miselni proces negativnih ljudi, ki nenehno kritizirajo druge, je večinoma iracionalen in nelogičen, zato vas odziv na takšno nepremišljeno razmišljanje le odvrne od doseganja višjih ciljev v življenju.

Zmagajo s prijaznostjo in empatijo

Medtem ko se nekateri spopadajo z vso negativnostjo tega sveta, se drugi na pesimistični odnos do življenja odzovejo velikodušno. To počnejo, ker želijo končati zapletenost v svojem življenju in življenju drugih. Bolj kot dopuščamo, da sovraštvo raste in se stopnjuje, bolj si zapletamo življenje. Naša prijaznost lahko nevtralizira negativnost drugih ljudi in jih prisili, da spremenijo svoje sovražno mnenje o nas.

Vedo, da je zdravje najpomembnejše

Za ljudi, ki želijo dobro funkcionirati in živeti srečno, je njihovo fizično in duševno zdravje ključnega pomena. Žalitve in podobni negativni komentarji lahko na ljudeh pustijo trajen pečat, povzročijo stres, nizko samopodobo in epizode depresije. Ljudje, ki se redko odzovejo na žalitve, so relativno srečnejši in bolj zdravi v primerjavi s tistimi, ki se vseskozi prepirajo.

image_alt
Kaj storiti, ko vas nekdo žali in ponižuje: nasvet Sigmunda Freuda

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije