POZITIVNO

Kako na jetra vpliva kava

Dve skodelici na dan jih varujeta pred učinki alkohola.
 
Fotografija: Kava je zaveznica zdravih jeter. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Kava je zaveznica zdravih jeter. FOTO: Thinkstock

Nedvomno je vsem dobro znano, da alkohol slabo vpliva na splošno zdravje, kljub temu se občasnim zdravicam lahko uprejo le redki. Da bi ublažili njihove negativne učinke na jetra, pa si je mogoče pomagati s kavo.

Beseda znanosti

Nova študija, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, je namreč pokazala, da je s pitjem kave mogoče ublažiti negativne učinke alkohola na jetra, v preventivne namene sta dovolj dve skodelici na dan.
Že ena od predhodnih raziskav, ki je analizirala dognanja desetih študij, ki so vključevale 430.000 posameznikov, je pokazala, da je pri tistih, ki na dan spijejo dve skodelici kave, 44 odstotkov manjše tveganje za cirozo jeter.

Na milijone ljudi po svetu umre zaradi bolezni, ki je najpogosteje posledica pretiravanja z alkoholom, povzročajo pa jo tudi zamaščena jetra, ki so povezana z neprimerno hrano, debelostjo, s sladkorno boleznijo, z avtoimunimi boleznimi in okužbami s hepatitisom. Zdravila zanjo ni, kot pa je povedal Oliver Kennedy, profesor na univerzi Southampton in vodja zadnje študije, lahko zmerno uživanje kave znatno zmanjša tveganje za to bolezen. »Kava je poceni, dostopna in pri večini populacije ne povzroča težav. Za mnoge je priljubljen napitek, ob tem pa odlično sredstvo za zdrava jetra.«

Neverjetni izsledki

Zadnja študija je vključevala 2000 posameznikov s povečanim tveganjem za cirozo jeter, razdeljeni so bili v več skupin. Izsledki so pokazali, da ena skodelice kave na dan tveganje za razvoj bolezni zmanjša za 22 odstotkov, dve skodelici za 43, tri skodelice za 57 in štiri skodelice na dan za ogromnih 67 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki kave ne pijejo.

Lahko le pomaga

Čeprav so izsledki spodbudni, pa stroka opozarja, da kava ne predstavlja popolne rešitve za jetra. Veliko večjo vlogo ima pri tem vendarle zdrav življenjski slog.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije