POMEMBNO

Kako na delu skrbeti za svoje zdravje

To nikoli ne sme biti na drugem mestu.
Fotografija: Ne glede na to, kakšno delo opravljate, zdravje naj bo vedno na prvem mestu. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ne glede na to, kakšno delo opravljate, zdravje naj bo vedno na prvem mestu. FOTO: Thinkstock

Skrb za zdravje in opravljanje službenih dolžnosti si na nasprotnih bregovih stojita le na prvi pogled. Kajti ne glede na to, kakšna je vaša delovna rutina, tudi med njo lahko vedno poskrbite, da bo zdrav duh v zdravem telesu. Poglejte, kako to lahko storite, ne da bi ogrožali storilnosti. Nasprotno, če boste upoštevali nasvete, boste še učinkovitejši.

Privoščite si odmor za kosilo

Kdaj ste si v času kosila v resnici vzeli predah za obrok in niste sklonjeni nad pisalno mizo mimogrede pojedli sendviča? Odmor za kosilo se tako imenuje upravičeno. Ne trdimo, da bi si morali privoščiti dveurno gostijo, a vsaj za 20 minut vstanite od mize in v miru pojejte krepčilen obrok ter hkrati nekoliko razgibajte telo.

Naučite se reči ne

Strinjamo se, to ni vedno lahko, a če boste ugodili vsaki prošnji šefa ali sodelavcev ter sprejeli vsak ponujeni projekt, si boste naložili preveč dela in trpeli bosta tako psihično kot fizično zdravje.

Poslušajte spodbudno glasbo

Včasih to ni mogoče, a če vam okoliščine dopuščajo, si večkrat zavrtite glasbo, ki vas bo navdala s pozitivno energijo. Presenečeni boste, kakšen učinek imajo na počutje in storilnost poskočni ritmi, ki jim prisluhnete tik pred pomembnim sestankom.

Prosite za pomoč

Tako kot lahko brez slabe veste rečete ne, kadar vam nekdo želi naložiti dodatno delo, lahko brez sramu tedaj, ko vidite, da vsega ne boste zmogli opraviti sami, prosite za pomoč. Konec koncev bo rezultat zato boljši, delo bo opravljeno hitreje, to pa bo v prid celotnemu kolektivu.

Uredite mizo

Žalostno, toda resnično: veliko časa preživimo prikovani za mizo. Delo bo veliko prijetnejše, če bo ta lepo urejena. Če na njej ne bo odvečne krame in praznih lončkov kave ali čaja, namesto tega pa jo bodo krasile fotografije vam ljubih ljudi in dogodkov, ki vam bodo vedno znova na obraz priklicale nasmeh.

Pohvalite se

Ne glede na to, ali ste pravkar končali uspešno predstavitev ali je šef upošteval vaš predlog pri pomembnem projektu, samo nekaj sekund vam bo vzelo, da boste sami sebi priznali, da ste nekaj dobro opravili. Dobro počutje v svoji koži in zadovoljstvo s samim seboj sta pomemben korak v skrbi zase. Včasih se pač morate opomniti, da ste sposobni, in se prenehati jeziti nase, ko vam zadeve ne tečejo kot po maslu.

Razgibajte se

Za konec še ena pomembna postavka: nikar ves dan ne sedite pri mizi. Dolgotrajno sedenje je zdravju neprijazno prav tako kot kajenje. Ob vsaki priložnosti zato vstanite: ko govorite po telefonu, ko bi radi nekaj povedali sodelavcu ali kar tako, da malo pretegnete ude. Namig: vedno imejte pri sebi zalogo vode. Tako boste poskrbeli, da boste zaužili dovolj tekočine, kar je prav tako pomembno za zdravje, počutje in storilnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije