Predstavitvena informacija

Kako dobro je prilagojena vaša telesna ura

Kaj pomeni prehranjevanje v ritmu?
Fotografija: Čas zaužitja hrane ima pomembno vlogo pri upravljanju telesne teže. FOTO: Herbalife
Odpri galerijo
Čas zaužitja hrane ima pomembno vlogo pri upravljanju telesne teže. FOTO: Herbalife

O povezavi med tem, kaj jemo, in tem, kdaj jemo, se razpravlja že zelo dolgo. Vsi smo že slišali pretekla prepričanja: če želiš shujšati, ne jej po sedmi uri zvečer, zjutraj na tešče spij kozarec tople vode z limono in tako dalje in tako naprej … Nekateri koncepti so znanstveno potrjeni, nekateri ne, dejansko pa sončni cikel vpliva na veliko procesov, ki potekajo v telesu, tudi na predelavo hrane. 

Kronobiologija je veja biologije, ki proučuje ritem v živih organizmih. Številni procesi, pomembni s fiziološkega in hranilnega vidika za naše telo, imajo štiriindvajseturni bioritem. 

Našo telesno uro izzovejo zunanji znaki, kot so svetloba in tema, zvoki, vreme, prehranjevanje in pitje. 
Nedavne študije so pokazale, da ima lahko čas, kdaj se hrana zaužije, pomembno vlogo pri upravljanju telesne teže. V študiji, v kateri so ljudje sledili shujševalni dieti, so tisti, ki so glavni obrok pojedli pozneje (po 15. uri), izgubili precej manj telesne teže kot tisti, ki so ga pojedli bolj zgodaj (do 15. ure).1Nadomestni obroki za nadzor telesne teže
Kaj pa tedaj, ko ne utegnete pripraviti obroka? Morda že zamujate na sestanek, ste zaspali ali preprosto želite več časa nameniti nekemu hobiju – današnji hitri ritem življenja včasih ne omogoča dovolj časa za vse interese. V tem primeru so dobra izbira nadomestni obroki za nadzor telesne teže, kot so napitki z izvrstno formulo. Prav ti napitki so se v številnih raziskavah2 pokazali kot praktičen način za nadzor telesne teže in dober vir ključnih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Da bi lahko dosegli ta cilj, morajo biti nadomestni obroki za nadzor telesne teže vrhunske kakovosti in znanstveno podprti, poleg tega morajo zadovoljiti specifične potrebe vsakega posameznika, da mu torej zagotavljajo prav to, kar potrebuje. 

Kremasti napitki Herbalife telo oskrbijo s hranljivimi snovmi, ki jih potrebuje. FOTO: Herbalife
Kremasti napitki Herbalife telo oskrbijo s hranljivimi snovmi, ki jih potrebuje. FOTO: Herbalife
1    Garaulet, M., Gómez-Abellán, P., Alburquerque-Béjar, J. J., Lee, Y. C., Ordovás, J. M., Scheer, F. A. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond), januar 2013; 29.
2    Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49
3    Za nadzor telesne teže: nadomestitev dveh glavnih dnevnih obrokov z nadomestnim pri energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže. Za zdravo prehranjevanje in ohranjanje telesne teže: nadomestitev enega od glavnih dnevnih obrokov z nadomestnim obrokom pri energijsko omejeni prehrani prispeva k ohranjanju telesne teže po zmanjšanju telesne teže.
4    Vir: Euromonitor International Limited; izdaja iz leta 2019 v zvezi z zdravjem potrošnikov, definicije za kategorijo nadomestnih obrokov in beljakovinskih prehranskih dopolnil; skupni tržni delež imetnika (v %) svetovne blagovne znamke, merjeno v drobnoprodajnih cenah, podatki za leto 2018.

Izbrano za vas

Izbrano za vas