NEGA LAS

Kaj se zgodi, če si sedem dni ne umijete las: zdravnik šokiral z novimi dejstvi

Kozmetolog in zdravnik je odgovoril na nekaj vprašanj o negi in umivanju las.
Fotografija: Pogostost umivanja las je odvisna od vašega lasišča. FOTO: Igor Vershinsky, Getty Images
Odpri galerijo
Pogostost umivanja las je odvisna od vašega lasišča. FOTO: Igor Vershinsky, Getty Images

Ko gre za umivanje las, ni strogih pravil: vse je odvisno od tega, kaj ustreza vam. Večina si lase umije vsak drugi ali tretji dan, kar je popolnoma primerno – in celo koristno – za določene vrste las.

Če se držite rutine precej pogostega umivanja, se morda sprašujete, kaj se zgodi, če jo prenehate za dlje časa. Zdravnik in kozmetolog Steven Line pravi, da ima teden dni brez umivanja las svoje prednosti in slabosti, vse pa je odvisno od vrste las in stanja lasišča.

Najprej svetuje, da sledimo stanju svojih las in jih umivamo po potrebi. Za nekatere pomeni to vsak dan, za druge enkrat na teden.

Imate kodre?

Če jih ne umijemo sedem dni, je prva stvar, ki jo bomo opazili, njihova izrazita mastnost. Lasišče je namreč imelo več časa za tvorbo lastnih naravnih olj, kar ni nujno slabo, saj ta olja in sebum naredijo lase bolj zdrave in sijoče. Ker je vse odvisno od vrste las, lahko na primer takšne spremembe tistim z valovitimi ali kodrastimi izboljšajo naravno teksturo las, saj naravna olja pomagajo pri ukrotitvi in ​​definiciji kodrov. Če pa spadate med tiste, ki se jim lasje že v osnovi bolj mastijo, lahko večdnevno kopičenje olja deluje nečisto in neurejeno.

Pogosto umivanje se odsvetujem tudi tistim, ki lase izpostavljajo stresu, intenzivnemu oblikovanju ali visokim temperaturam. Tako jih bomo samo še bolj poškodovali, saj jim bomo odvzeli naravna olja, zaradi česar bodo bolj nagnjeni k lomljenju.

Če se odločite za daljše obdobje neumivanja, se odsvetuje uporaba izdelkov za oblikovanje pričesk, kot so geli, pene ali razpršila, saj bodo ti lase samo še dodatno otežili in jim vzeli življenje. V tem primeru uporabljajte le tiste izdelke, ki so zasnovani za uporabo med pranji, kot je npr. suhi šampon.

Za večino ljudi bo sedem dni brez umivanja las pomenilo neprijetne stranske učinke v obliki luščenja kože lasišča, srbečice, draženja, različnih glivic in bakterij na laseh. Vse to je lahko zelo neprijetno, vse skupaj pa lahko spremljajo še neprijetni vonj in izpadanje las, zaključuje Line.

image_alt
Ne prhajo se, dokler ne začnejo smrdeti: na te zvezdnike nikoli več ne boste gledali enako

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije