MOČNE KOSTI

Jogurt, ohrovt in ovsena kaša za zdrave kosti

S pravilno prehrano poskrbite za zadosten vnos kalcija.
Fotografija: Zelena listnata zelenjava in mlečni izdelki so najboljši viri kalcija. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Zelena listnata zelenjava in mlečni izdelki so najboljši viri kalcija. FOTO: Thinkstock

Ustrezna prehrana ima pri ohranjanju gostote kosti, zlasti po menopavzi, pomembno vlogo. Po 50. letu starosti se namreč zaradi hormonskih sprememb, do katerih prihaja v telesu žensk, hitro zmanjšuje gostota kosti, s tem pa se povečuje tveganje za osteoporozo ter z njo povezane padce in zlome.

Nepogrešljivi kalcij

Prav zato je v tem obdobju ključno jedilnike obogatiti z naravnimi viri kalcija, ki je nepogrešljiv mineral za zdravo in močno okostje, in ga je bolje kot z dodatki uživati s primerno prehrano. Ob tem je treba redno preverjati gostoto kosti ter ob zmanjšani upoštevati navodila zdravnikov.
»Vsak dan si privoščite živila, ki telesu zagotavljajo primerne količine kalcija. Tega minerala bi morale ženske dnevno zaužiti 1200 miligramov in moški 1000,« je povedala ameriška strokovnjakinja Christine Gerbstadt. Kalcij se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih (siri, jogurt, kefir), bogato je zastopan v ovseni kaši, lupinastih plodovih, tofuju, pa tudi v zeleni listnati zelenjavi, kot so ohrovt, brokoli, brstični ohrovt. Za primer povejmo, da se v skodelici (240 gramih) ohrovta nahaja 90 miligramov kalcija, v kozarcu (dveh decilitrih) mleka je tega 300 miligramov. V srednje veliki pomaranči je približno 60 miligramov kalcija.

Sodelovanje vitamina D

Druga, za zdravje kosti pomembna snov je vitamin D. Ta organizmu pomaga pri absorpciji kalcija iz črevesja. Telesu ga boste zagotovili z rednimi sprehodi v sončnih dneh (telovadba je prav tako ključna za zdrave kosti), se pa vitamin D nahaja tudi v ribah, kot so losos in sardine, v jajčnih rumenjakih ter jetrih. Tudi z njimi zato čim pogosteje obogatite svoje jedilnike. V prid močnim kostem in zdravju na sploh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije