ČAS PIKNIKOV

Jeste srednje zapečen hamburger? Nikar!

Objavljeno 20. junij 2019 13.38 | Posodobljeno 20. junij 2019 13.38 | Piše: A. L.

S tem dopuščate možnost, da nevarne bakterije v sredini preživijo.

FOTO: Reuters
LJUBLJANA – Hamburgerji so v zadnjih letih v Sloveniji izredno priljubljeni. Običajno pa je tudi vprašanje prodajalca, kako zapečenega želite: dobro (well done) ali srednje pečenega (medium). Če ste pripadnik tistih, ki imajo meso radi dobro pečeno, potem ste na varnem. Če pa uživate v manj pečenem, preberite, zakaj se mu je boljše izogniti.

»Hamburgerje moramo vedno postreči dobro pečene, nikoli surove ali rožnate barve – predvsem zaradi dejstva, da se pri mletju mesa za hamburgerje škodljive bakterije razširijo s površine v notranjost,« opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Če tega ne storite, lahko nevarne bakterije v sredini preživijo. Pri tem opozarjajo, da morate to storiti ne glede na vrsto mletega mesa in ne glede na kakovost in ceno.

Velja še opozorilo, da je treba poleg mletega mesa popolnoma toplotno obdelati tudi perutninsko in svinjsko meso. »Še posebej moramo biti pozorni na meso na nabodalih (ražnjičih), ki ne sme biti rdeče barve na mestu, kjer ga leseno ali kovinsko nabodalo prebada,« še opozarjajo.
Deli s prijatelji