Higiena v domači kuhinji je nujna vsak dan

Zaradi epidemije koronavirusa pogosto čistimo površine z vodo in običajnim čistilom ter tako učinkovito zmanjšamo tveganje za okužbo.
Fotografija: Poskrbite za pripomočke, s katerimi vzdržujete čistočo.
Odpri galerijo
Poskrbite za pripomočke, s katerimi vzdržujete čistočo.

Čistoča je pol zdravja, kar zlasti velja v času epidemije, v kateri smo se znašli. Kuhinja je eden od prostorov, ki zahtevajo posebno pozornost. Nekatere predmete in površine v njej je treba čistiti vsak dan.
 

Pravilna uporaba razkužil


Različna razkužila so nedvomno vaši zavezniki, a ena od največjih napak pri njihovi uporabi je, da jih nanesete na umazane površine in nato takoj obrišete. Sredstva za dezinfekcijo morajo delovati vsaj pol minute, v tolikšnem času namreč pomorijo mikrobe, ki bi lahko ogrozili zdravje. Torej, delovne površine, mizo, kljuke na vratih, omaricah in hladilniku, pripomočke, ki jih uporabljate vsak dan, denimo čajnik, opekač kruha, mikrovalovno pečico, gumbe na štedilniku, stikala za luči, pipo, najprej očistite z običajnim čistilom, poškropite z razkužilom, počakajte pol minute in jih šele nato očistite s čisto krpo. Tudi kuhinjskim ploščicam namenite več pozornosti kot sicer. Tiste, ki se jih pogosto dotikate, vsak dan čistite z razkužilom.
 

Umazane gobice


Predmeti, ki so namenjeni čiščenju, so polni mikrobov. Na spužvastih gobicah je v povprečju 19,6 milijarde mikroorganizmov. Enkrat na teden staro nadomestite z novo, vmes pa jo po vsakem čiščenju dobro splaknite in posušite.
Bombažne krpe menjajte vsak dan in jih perite pri najmanj 60 stopinjah Celzija. Poskrbite, da se po vsaki uporabi povsem posušijo.

Ne pozabite na naprave, ki čistijo za nas, mednje nedvomno spadata pomivalni in pralni stroj. Enkrat na teden pri najvišji temperaturi vključite prazna in pustite, da z dodatkom jedilne sode in alkoholnega kisa opereta cel cikel. Prav tako enkrat na teden očistite tesnila in notranjo ter vsak dan zunanjo stran njunih vrat. Oprane posode in perila ne puščajte v napravah, saj se v vlažnem okolju na površinah hitro zaredijo klice.


Očistimo nakupljeno


Ker v kuhinjo mikrobe zanašate s predmeti, ki jih kupite v trgovini, je za zaščito zdravja priporočljivo upoštevati napotke Zveze potrošnikov Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih še enkrat ponavljamo. Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, velja za potencialno onesnaženo, zato moramo paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.

Ko z vsebino nakupa stopite skozi vhodna vrata, vrečko odložite v predsobi. Tam pustite tudi ključe avtomobila in vrhnja oblačila. Takoj si dobro umijte roke, nato vrečko prinesite v kuhinjo in iz nje zložite nakupljene predmete. Razkužite živila: plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistite z raztopino detergenta za posodo in vode ali obrišite z alkoholnim robčkom, živila v papirnati embalaži pretresite v čisto posodo, stekleno ali plastično. Prazno nakupovalno vrečko pospravite v predsobo, si spet umijte roke in dobro očistite pulte ter druge površine, kamor ste odlagali vse, kar ste prinesli iz trgovine. Nekaj dni po nakupu je verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov, že majhna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije