Herpes: nadležen in boleč

Posebnega zdravljenja herpes praviloma ne zahteva, a če ne izgine v desetih dneh, je dobro obiskati zdravnika.
Fotografija: Sredstvo si nanesemo z vatirano palčko, ne s prstom. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Sredstvo si nanesemo z vatirano palčko, ne s prstom. FOTO: Guliver/Getty Images

Zelo je nadležen, povrhu pa še zelo pogost stranski učinek okužbe, posledica poslabšane odpornosti, močne menstruacije, stresa ali stiske, kriva je lahko celo sončna svetloba ali povišana telesna temperatura. Herpes na ustnicah se največkrat pojavi iznenada, kakšen dan ali dva prej lahko na občutljivem predelu občutimo srbenje, bolečino in precej neprijetno zbadanje. Koža pordeči in nabrekne, potem pa se na bolečem predelu pojavijo mehurčki, napolnjeni s svetlo tekočino, najpogosteje na zunanji strani ustnic ali tik ob njih. Mehurčki sčasoma počijo, nastanejo rumene kraste, te izginejo po kakšnem tednu. Herpes torej običajno izzveni spontano, posebnega zdravljenja praviloma ne zahteva, a če ne izgine v desetih dneh, je dobro obiskati zdravnika; ta bo svetoval tudi takrat, ko se bo herpes pojavljal pogosteje ali bo zelo izrazit, morda bo priporočal protivirusno zdravljenje.

Ne zanemarimo simptomov

Praviloma pa pomagajo že lokalna sredstva, kot so kreme s cinkom, olje čajevca, nekateri si pomagajo celo z zobno kremo; nekateri priporočajo pitje žajbljevega čaja, rožmarina, korenine repinca ali travniške detelje, drugi prisegajo na strok česna, ki ga moramo držati na ustnici kakšnih pet minut in postopek ponoviti še za kakšno minuto. Nekaterim pomaga kocka ledu, ljudsko zdravilo proti labialnemu herpesu pa naj bi bil celo krompir, uživali naj bi ga čim pogosteje.

Nikakor pa ne zanemarjajmo prvih simptomov in čim prej uporabimo sredstvo, ki nam učinkovito blaži težave. V kužnem obdobju smo posebno pozorni na higieno rok, z njimi se, čeprav so čiste, ne dotikamo prizadetega predela (o tem poučimo predvsem otroke, če jih doleti okužba); sredstvo, ki nam blaži težave, raje kakor s prstom nanesemo z vatirano palčko. Nikoli z drugimi ne delimo predmetov, ki lahko pridejo v stik z usti, na primer brisače, prav tako se ne poljubljamo in ukvarjamo s športi, pri katerih se ni mogoče ogniti telesnemu stiku.

Kaj pa preventiva? Skrbimo za zdrav organizem, krepimo imunski sistem, dovolj spimo in se izogibamo stresu, v sezoni prehladov smo dodatno pozorni na ustrezno higieno.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije