KORONAVIRUS

Grozljivo, kaj lahko virus naredi pljučem (VIDEO)

Raziskovalci v ZDA so uporabili virtualno realnost in prvič pokazali, kako virus napade pljuča.
Fotografija: Poškodbe na pljučih so zelenkasto obarvane. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Poškodbe na pljučih so zelenkasto obarvane. FOTO: posnetek zaslona

O novem koronavirusu, ki je tako rekoč ustavil svet, je še vedno znanega malo, razvoj cepiva ali zdravila še poteka. Raziskovalci v ZDA so uporabili virtualno realnost in prvič pokazali, kako virus napade pljuča. Virus je tako nevaren, da lahko napade pljuča tudi sicer zdravih ljudi in je v najhujših primerih tudi usoden.
 
Preberite tudi:
Slovenski pulmolog pojasnjuje: dihanje je težje, poslabša se v nekaj urah (VIDEO)
Ko koronavirus napade: »Zalije pljuča in ne morete dihati. Tako ljudje umirajo« (VIDEO)

Virtualne podobe, ki so jih naredili v univerzitetni bolnišnici Georgea Washingtona v ameriški prestolnici, kažejo, kako potencialno velik vpliv ima covid-19 na pljuča, saj imajo lahko tudi pacienti, ki preživijo, dihalne težave do konca življenja.

Na prikazih, ustvarjenih ob pomoči podatkov prvega pacienta, ki so ga sredi marca zdravili v tej bolnišnici, zelena območja kažejo, kje je virus poškodoval pljučno tkivo. Pacient, moški sredi 50. let, je imel na začetku blage simptome (vročina, kašelj, oteženo dihanje), a se je njegovo stanje poslabšalo in je moral na respirator.


Med zdravim in poškodovanim delom pljuč obstaja velika razlika, je pojasnil glavni kirurg v bolnišnici Keith Mortman in dodal: »Poškodbe, ki jih vidimo, niso le na posameznih delih, ampak prizadenejo obe pljučni krili povsod.« Poškodba se lahko pokaže v obliki pljučnice ali pa kot akutni respiratorni distresni sindrom (ARDS), kar prepreči, da bi kisik prišel do vitalnih organov.

Mortman je povedal, da bo večina okuženih dobro okrevala po blagih ali skoraj neobstoječih simptomih, da pa ima okoli 20 odstotkov pacientov resnejše težave. Virus bi pri njih lahko pustil trajne posledice v obliki oteženega dihanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije