ZLATA VREDEN NASVET

Eckhart Tolle: Tako se za vedno znebite negativnih misli

»Če bi ljudje očistili notranje onesnaženje, bi nehali ustvarjati zunanje.«
Fotografija: Kako se lahko znebite negativnih misli? FOTO: Kieferpix, Getty Images
Odpri galerijo
Kako se lahko znebite negativnih misli? FOTO: Kieferpix, Getty Images

Eckhart Tolle je eden vodilnih avtorjev na področju duhovnosti. Vsaka njegova misel temelji na osebni, globoko doživeti izkušnji, knjige, ki jih je napisal, pa so postale svetovne uspešnice. Najbolj znani med njimi sta Zdaj! Resnično tvoj je samo ta trenutek in Nova zemlja: prebujeno in zavestno življenje, ki sta korenito spremenili življenja mnogih ljudi po svetu.

Od hude depresije do razsvetljenja

Eckhart Tolle v svoji knjigi Zdaj! Resnično tvoj je samo ta trenutek govori o lastni izkušnji depresije. Živel je v disfunkcionalni družini in je bil do 13. leta izjemno anksiozen. Pravi, da je bil večkrat na robu samomora. Dolga obdobja depresije in tesnobnosti so trajala do 29. leta. In potem je neke noči doživel stanje groze in si rekel: »Ne morem več živeti sam s sabo.« Takoj je pomislil, da je v njem dvojnost – en jaz, ki se zaveda, eden pa, s katerim ne more več živeti. Vprašal se je, kateri od teh dveh je v resnici. Po tej noči na svet ni več gledal na enak način. Ko je zjutraj odprl oči, je začutil globok mir in očarali so ga lepota in živahnost predmetov v njegovi sobi, žarki svetlobe, ki so vstopali skozi okno ... Ta notranja vedrina ga ni več nikoli zapustila, piše atma.hr.

Kaj se mu je pravzaprav zgodilo, je spoznal šele leta pozneje po pogovoru z budističnimi menihi.

Težava je notranje nezadovoljstvo

Ko odrastete, pod vplivom družine in okolja, se začnete identificirati s svojim umom. Ustvarite miselno podobo o tem, kdo ste, in začnete verjeti v svoj fantomski, izmišljeni jaz. To je vaš ego, vir vašega trpljenja. Da bi ego preživel, se hrani z vašim razmišljanjem o preteklosti in prihodnosti. Če pa vzpostavite prijateljski odnos s sedanjim trenutkom, se vaš ego ne bo imel več za kaj držati. 

Ste opazili, da vam nenehno nekaj manjka in da ves čas po nečem hrepenite? Tudi za tem se skriva ego. Želi si stvari, denar, uspeh, ugled, moč ...  A tudi, ko mu daste vse, ostajate še vedno prazni, neizpolnjeni in nepopolni. Tolle pravi, da nič zunanjega ne more zapolniti vaše notranje praznine. Izpolnite ga lahko le od znotraj – tako, da se zaveste svojega notranjega bitja, torej tega, kdo v resnici ste.

Bolezen, imenovana kompulzivno razmišljanje

Potem ko je sam izkusil breme misli, je Tolle spoznal, da sodobni človek trpi za hudo boleznijo, ki uradno ne velja za bolezen. Gre za kompulzivno ali pretirano razmišljanje. Tisti notranji glas, ki nenehno kuje zamere, kritizira in vrti iste zgodbe, je vir našega trpljenja. Ne zastruplja samo naše notranjosti, ampak tudi planet, na katerem živimo. Energijsko nas oslabi in izčrpa. Čas je, da se tega končno globoko zavemo.

Tolle pravi, da je naš um lahko zelo uporaben instrument, a tudi uničujoča sila. Današnji človek se na žalost poistoveti s svojimi mislimi, ne zavedajoč se, da se njegova prava narava ne skriva v umu, temveč v globini njegovega bitja. Kar 80 do 90 odstotkov naših misli je popolnoma nepotrebnih. Razmišljanje o nečem, kar se je ali se še bo zgodilo, samo poglobi občutek nezadovoljstva in nas oddalji od resničnega življenja, ki vedno poteka šele zdaj.

Tolle nas uči, da ni preteklosti ali prihodnosti, ker lahko izkusimo samo sedanji trenutek. Torej je resničen le sedanji trenutek, preteklost in prihodnost pa sta psihološka časa. Ko se boste tega začeli zavedati, se lahko vaše življenje za vedno spremeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije