PREPROSTO JE

Devet preprostih korakov do sreče

Gre za male spremembe, ki imajo na življenje močan pozitiven vpliv.
Fotografija: Do sreče vodijo drobni koraki.  FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Do sreče vodijo drobni koraki.  FOTO: Thinkstock

Da je sreča v malenkostih, so dokazale številne raziskave in tudi življenjske izkušnje mnogih, ki so do nje na poti življenja vendarle prišli. V resnici je ta, čeprav se včasih ne zdi tako, dosegljiva vsakomur. In to s povem preprostimi koraki.

Hodite vzravnano

Raziskave so pokazale, da se počutimo bolje, kadar hodimo vzravnano, držimo glavo dvignjeno ter ramena nazaj. V kolikor so ramena spuščena in pogled usmerjen v tla, se podzavestno osredotočamo na negativne stvari, te pa niso recept za srečo.

Zapustite toksičen odnos

Naj bo intimen, prijateljski ali družinski. Ljudje, ki so pretirano kritični, nestrpni, negativni, pokroviteljski in celo agresivni, črpajo samozavest, kar v skrajnih primerih pri tistih, ki so pogosto v njihovi družbi, privede do tesnobnosti in depresije. 

Naspite se

Če niste naspani, ste utrujeni, kar pomeni, da vaše telo ne more delovati tako, kot bi moralo. Dober spanec je pomemben korak do sreče.

Ne odlašajte

Dlje, kot boste z opravili čakali, več se jih bo nabralo in že samo ob misli na vse, kar vas čaka, boste slabe volje ter tako odpihnili srečo. Držite se zato rekla: ne odlašaj na jutri, kar lahko storiš danes.

Oddahnite si od napravic in tehnologije

Pametni telefoni, tablice, računalniki in televizija pretirano stimulirajo možgane, ki včasih potrebujejo odmor. Zato jim občasno privoščite tako imenovano digitalno detoksikacijo: vsaj kakšen dan ali nekaj uric pozabite na vse sodobne igračke. Vaši možgani se bodo spočili, vi pa boste srečnejši.

Vzemite si čas zase

In za stvari, ki jih imate radi. Ne morete ugajati vsem, ki vas obkrožajo, lahko pa ugajate sebi. Zato si vsak dan vzemite nekaj trenutkov za tisto, kar vas resnično veseli.

Prenehajte fotografirati vse okoli sebe

Čeprav so fotografije trajen spomin, prav stalno fotografiranje vsega okoli nas krati občutke sreče. Kot so zapisali v publikaciji Psychological Science, je pametno kdaj v lepih prizorih samo uživati. Brez fotoaparata. Za trenutno in dolgotrajno srečo.

Pozabite na večopravilnost

Pošiljanje ali branje elektronske pošte med tem, ko jeste sendvič, se zdi dobra ideja, a v resnici ni takšna. Znanstveno je namreč dokazano, da večopravilnost pretirano izčrpava in s tem ovira občutke sreče. Zato se raje osredotočite na eno opravilo in ko ga zaključite, začnite z naslednjim.

Vadite

Že kratka telesna aktivnost trikrat na teden za 19 odstotkov znižuje tveganje za pojav depresije, so dokazali na univerzitetnem kolidžu London. Med njo se namreč sproščajo endorfini, ki zagotavljajo dobro počutje. V bistvu gre za začaran krog: aktivni ljudje so redkeje depresivni, depresivni so manj naklonjeni vadbi, tako pa na pot do sreče in dobrega počutja postavljajo še dodatne ovire.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije