SMRČANJE

Življenje s smrčačem

Ne le razdor v odnosu, smrčanje lahko prinaša tudi zdravstveno tveganje, so dokazali znanstveniki.
Fotografija: Smrčanje je sila neprijetno za partnerja oziroma partnerico. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Smrčanje je sila neprijetno za partnerja oziroma partnerico. FOTO: Guliver/Getty Images

Vsi, ki si posteljo delijo s smrčačem, vedo, kako grozno je lahko to, posledice pa so lahko zelo resne, so potrdili znanstveniki. Prvo na seznamu je zagotovo pomanjkanje spanca, ta pa je, dobro vemo, ključen za funkcioniranje telesa pa tudi bioloških funkcij, denimo pomnjenja in uravnavanje metabolizma.

Človek, ki ne spi dovolj, je manj produktiven. FOTO: Guliver/Getty Images
Človek, ki ne spi dovolj, je manj produktiven. FOTO: Guliver/Getty Images
Za kakovostno življenje je nujno dovolj spati. Človek, ki ne spi dovolj, pogosteje dela napake, počasneje razmišlja, je manj produktiven, zaradi nenaspanosti tudi najverjetneje nenehno nervozen. Strokovnjaki pravijo, da je pomanjkanje spanca dejavnik tveganja za anksioznost in depresivnost, višje je tudi tveganje za debelost pa tudi kap in infarkt.

Raziskava kanadske Kraljičine univerze v Ontariu je ocenjevala vpliv zvoka smrčanja na smrčače in njihove partnerje. Proučevali so štiri pare v starosti od 35 do 55 let ter dognali, da smrčači niso zaznali hrupa, možgani so zvok pridušili. Drugače pa je bilo s partnerji: pri teh so zaznali težave s sluhom, zlasti v tistem ušesu, ki je bilo bolj izpostavljeno smrčanju. Učinek je bil tolikšen, kot bi 15 let spali ob industrijskem stroju.


Hrup lahko dvigne krvni tlak, in to do precej nevarnih vrednosti, je pokazala raziskava londonskega Kraljevega kolidža: znanstveniki so merili raven stresa ljudi, ki živijo v bližini nekaj evropskih letališč. Rezultati so pokazali, da glasnejši ko je hrup, višje je tveganje za nastanek hipertenzije.

Hrup lahko dvigne krvni tlak. FOTO: Guliver/Getty Images
Hrup lahko dvigne krvni tlak. FOTO: Guliver/Getty Images
Telo vselej reagira na hrup, so ugotovili znanstveniki, ne glede na to, ali je hrup človeka prebudil ali ne. Tak vpliv na tlak, še sporočajo, ima kateri koli zvok, glasnejši od 35 decibelov, smrčanje pa lahko doseže tudi do 80 decibelov! Visok krvni tlak ni šala, sčasoma lahko namreč privede do srčno-žilnih in bolezni ledvic, tudi demence. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije