Pomembno je, kaj jemo

Živila, ki vplivajo na naš vid

Za zdravje oči lahko poskrbimo tudi z ustrezno prehrano. Nekatera živila so še posebno zdravilna, kar so vedele že naše babice.
Fotografija: Korenje je zdravo za oči. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Korenje je zdravo za oči. FOTO: Guliver/Getty Images

Babice so nam govorile, da je korenje zdravo za oči, toda strokovnjaki za zdravo prehrano zadnje čase razkrivajo, da so bila številna prepričanja zgolj miti brez znanstvene osnove. A vendar obstaja hrana, ki pozitivno vpliva na naš vid. Strokovnjakinja za prehrano Sophie Bertrand je v sodelovanju z bolnišnico za lasersko kirurgijo oči Optegro sestavila seznam hranil, ki prav zares pomagajo. Na njem sta se znašla losos, ki lahko zaščiti pred poglavitnim razlogom za slepost, ter zeleni čaj, ki ščiti pred UV-sevanjem.

1. Losos

Študije so pokazale, da imajo tisti, ki uživajo mediteransko dieto z ribjim oljem, ki je vir omega 3, veliko nižjo stopnjo degeneracije makule, ki povzroča moten vid. Leta 2000 so raziskovalci iz Avstralije dokazali zaščitni učinek rib pri tistih, ki so jih jedli več kot enkrat na teden, v primerjavi s tistimi, ki so jih uživali manj kot enkrat na mesec. Nekaj podobnega je razkrila britanska študija iz leta 2008, ki je potrdila, da se stopnja degeneracije makule dvakrat zniža pri tistih, ki vsaj enkrat na teden uživajo ribje olje. Ribe mrzlih voda, kot sta losos in tun, so zdrave za oči, preprečujejo torej degeneracijo makule in celo sivo mreno. Maščobne kisline omega 3 dajejo strukturno oporo celičnim membranam. Če ne maramo rib, lahko te maščobne kisline zaužijemo z grizljanjem lanenih semen ali uživanjem prehranskih dodatkov.

2. Avokado

Res je, milenijci imajo prav, da ga tako pogosto vključujejo v svojo prehrano. Sadež je poln antioksidantov, ki močno zmanjšajo škodo, ki jo na očesu povzroča svetloba. S tem znižuje verjetnost obolenj, ki pri starejših prizadenejo vid. V Franciji so opravili raziskavo, in ta je pokazala povezavo med zeaksantinom in znižanjem starostne makulopatije, ki se pojavlja zaradi visokega krvnega pritiska, prepogostega izpostavljanja kože soncu ali kot posledica uživanja hrane z malo antioksidanti, vitamini in minerali. Avokado je sadež z veliko vitamina C, ki je zelo pomemben za naš vid. Kar 20 odstotkov vseh sivih mren je posledica čezmerne izpostavljenosti UV-žarkom, kar pomeni, da se jim lahko izognemo.

3. Jajca

Ne glede na to, kako si zjutraj pripravite jajca, so odlična izbira za zdrav vid. So vir vitamina A, ki je ključen pri ohranjanju zdravja oči. Najsi gre za suho oko ali za retinitis pigmentosa. Rumenjak vsebuje že omenjeni zeaksantin, dragoceni antioksidant, ki ščiti pred UV-žarki. Študija iz Teksasa je pokazala, da je v rumenjaku največja koncentracija luteina v primerjavi s 33 različnimi sortami sadja in zelenjave. Po drugi strani pa imajo jajca veliko holesterola, zato naj jih ne bi preveč uživali, ker holesterol povzroča krvožilne bolezni. Dodati velja, da je naše telo sposobno vsrkati več karotenoidov, če uživamo surovo zelenjavo s kuhanimi jajci.

4. Korenje

Korenje je zelo bogato z vitaminom A, zato je še kako zdravo za oči. To pomeni, da je babičina modrost resnična. Poleg tega vsebuje betakaroten, to je barvilo, ki ga obarva oranžno, sočasno pa pomaga našemu telesu, da posrka več vitamina A. Pomanjkanje tega lahko vodi do kseroftalmije, bolezenskega stanja, pri katerem oko ni sposobno proizvajati solz, kar ima hude posledice za površino oči in vek. Vitamin A najdemo tudi v mleku, siru, jajčnem rumenjaku, jetrih in sladkem krompirju.

5. Zeleni čaj

Ni skrivnost, da zeleni čaj spada med najbolj zdravilne pijače. Izboljša lahko delovanje možganov, uravnava telesno težo, pomaga pa tudi vidu. Vsebuje učinkovine, imenovane katehini, ki imajo vrsto protivnetnih in antioksidantskih lastnosti. Katehine najdemo tudi v čokoladi in rdečem vinu, če potrebujete izgovor za razvajanje. Sicer pa čaj vsebuje vitamin C, lutein in tudi zeaksantine, ki ščitijo pred rakavimi obolenji, boleznimi srca in boleznimi oči. Ena najpomembnejših učinkovin zelenega čaja pa je poseben flavonoid, imenovan galokatehin, za katerega je znanstveno dokazano, da ščiti vid. Znanstveniki iz Kitajske so leta 2010 na podganah opravili študijo o učinkih uživanja zelena čaja. Ugotovili so, da je mrežnica absorbira največje količine galokatehina, roženica pa najmanj. Galokatehin zagotavlja 20-urno zaščito, potem ko popijemo zeleni čaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije