NA ZDRAVJE

Zgaga dela zgago

Vsakdo kdaj potoži, da ga peče zgaga; če je občasna, prilagodimo prehranjevalne navade, če so težave pogoste in jih spremljajo še drugi znaki, pa je treba k zdravniku.
Fotografija: Če so težave le občasne, ni razloga za skrb. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če so težave le občasne, ni razloga za skrb. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Zgaga ponagaja predvsem v dneh prenajedanja, torej največkrat med prazniki, ko kombiniramo številne različne okuse, pri tem pa nismo pozorni na količino. Težave najpogosteje občutimo kot nadležno tiščanje v želodcu in prsih pa tudi v grlu. T. i. refluks kisline je pekoč občutek v epigastriju, predelu v žlički in tik za prsnico.

Zgaga pa se ne pojavi nujno le po jedi, lahko nas nadleguje tudi ponoči. Prisotnost želodčne kisline je posledica oslabljene mišične pregrade med požiralnikom in želodcem, kar lahko povzročijo starost, debelost, prehitro uživanje hrane, različna zdravila … Hrana se vrača nazaj v požiralnik, kjer občutimo kisli želodčni sok: ta draži sluznico požiralnika, ki pa v nasprotju z želodcem ne zmore prenašati tako visoke koncentracije kisline.


Pri težavah si lahko vedno vsaj delno pomagamo sami. Jesti moramo večkrat na dan manjše obroke, hrano je treba počasi in temeljito prežvečiti, da se bo lažje in hitreje prebavila. Po obroku ne smemo poležavati, prav tako pa se ne naprezati! Izogibamo se zgagam, ki delajo zgago, torej gaziranim pijačam, citrusom, mastnim in začinjenim jedem, orehom, čokoladi, kavi, pravemu čaju, pa nekaterim vrstam zelenjave, kot so paradižnik, čebula, česen in paprika. Odsvetovan je alkohol, težave pa lahko ublažimo tudi z opustitvijo kajenja. Pomagamo si lahko z bananami, jogurtom, ingverjem in mandlji. Nekaterim pomagata kamilični in žajbljev čaj. Nositi velja ohlapna oblačila, ki ne stiskajo trebuha in tako ne ovirajo prebave, izogibanje stresu s čim več sprostitve pa je nujno za zdravo delovanje presnove.

Zgaga rada ponagaja v nosečnosti, saj je požiralna mišica takrat ohlapnejša, povrhu pa je pritisk maternice na želodec čedalje večji. Zgaga v nosečnosti je seveda prehodna in po rojstvu otroka izzveni, a vseeno velja upoštevati zgornje nasvete in se v
Jesti je treba manjše obroke večkrat na dan.
Jesti je treba manjše obroke večkrat na dan.
mesecih pričakovanja ogniti nadlogi. Tudi sicer ni razloga za paniko, če se zgaga pojavlja le občasno. Takrat lahko pomagajo nekatera sredstva, ki so na voljo brez recepta v lekarni, vsekakor pa je priporočljiv posvet z zdravnikom, če težave vztrajajo, posebno ne gre zanemarjati bruhanja, slabega zadaha, kislega ali grenkega okusa v ustih, pekočega jezika, razjed v ustih in regurgitacije oziroma vračanja želodčne vsebine v ustno votlino. Pri tem gre lahko za GERB ali gastroezofagealno refluksno bolezen, ki je kronična bolezen prebavil, zadnja leta čedalje pogostejša. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije