ODLIČNO

Zdravilna moč kislih kumaric

Odlične so v sendvičih, solatah in omakah, hkrati pa izjemno pozitivno vplivajo tudi na zdravje.
Fotografija: Vložene kumarice med drugim skrbijo za dobro delovanje jeter. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Vložene kumarice med drugim skrbijo za dobro delovanje jeter. FOTO: Thinkstock

Nedvomno je v vsaki domači shrambi mogoče najti vsaj en kozarec kislih kumaric. Te niso le zelo okusne, bogate so tudi s številnimi vitamini, minerali ter vlakninami. Med drugim se ponašajo z visoko vsebnostjo vitaminov C, A, B6 in B12 ter mineralov, kot so železo, natrij, kalij in fosfor. Ker vsebujejo veliko vode in le malo maščob, ne škodujejo vitki postavi. Preverite zato nekaj odličnih razlogov, zakaj jih jesti vsak dan.

Za jetra in prebavila

Med drugim pozitivno vplivajo na jetra, saj spodbujajo njihovo delovanje in pospešujejo izločanje strupenih snovi iz telesa. V njih prisotne probiotične kulture koristijo prebavi, ob tem kisle kumarice varujejo pred sladkorno boleznijo ter organizem ščitijo pred vplivom prostih radikalov, kajti v njih so bogato zastopani številni antioksidanti.

Tudi za možgane

Ena od študij je pokazala, da so kisle kumarice zlasti koristne za posameznike, ki trpijo za depresijo in tesnobnostjo. Gre namreč za fermentirano živilo, ki v telesu spodbuja nastajanje serotonina, hormona sreče, prav ta pa blaži simptome omenjenih mentalnih težav.

Ne zlivajte stran tekočine

A ne le kumarice, zdravju prijazna je tudi tekočina, v katero so vložene. Ta namreč preprečuje in blaži mišične krče. Hkrati telesu dovaja elektrolite, ki jih telo potrebuje zlasti po naporni vadbi, zato lahko učinkovito nadomešča športne napitke. Zaradi v njej prisotnih vitaminov in antioksidantov krepi še imunski sistem ter omili škodo, ki jo v organizmu povzročajo prosti radikali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije