NEMOGOČE JE MOGOČE

Zbujeni brez kave

Za večino je obvezni jutranji napitek, a ker smo lahko zaradi nje tudi malce nervozni, razdražljivi, lahko dan začnemo drugače.
Fotografija: Kava je eden najbolj priljubljenih napitkov. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kava je eden najbolj priljubljenih napitkov. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Vsi pijemo kavo, no, vsaj tako se zdi. Je tradicionalno poživilo in tisti, ki jo redno pijejo, le težko začnejo dan brez nje. Kava poživlja, spodbuja in daje moč. Največ je popijejo na Finskem, in sicer 12 kilogramov na posameznika, med prvih pet naj pivcev se uvrščajo še Švedi, Islandci, Norvežani in Danci.

A kava ni edina pijača, ki nas zjutraj prebudi. Poskusite lahko s smutiji, ki vsebujejo naravne sestavine, ti pa višajo raven energije. Polni so antioksidantov, vlaknin, ogljikovih hidratov in tudi proteinov, če jim dodamo jogurt. K prebujanju bo zagotovo prispeval zvok blenderja, ki bo mlel sadje in zelenjavo.


Poskusite lahko s smutijem, ki ste mu dodali matcha zeleni čaj in semena chia.
Poskusite lahko s smutijem, ki ste mu dodali matcha zeleni čaj in semena chia.
Na seznamu napitkov, ki prebujajo in dvigajo energijo, je tudi zeleni čaj, ki ima malce manj kofeina kot kava, a vseeno dvigne in prebudi. Pa še zdravstvene koristi mu pripisujejo, česar tudi ne gre zanemariti. Uživanje zelenega čaja naj bi pomagalo nižati tveganje diabetesa tipa 2 in bolezni srca, spodbujalo metabolizem in varovalo pred nekaterimi vrstami raka. Tudi matcha je super nadomestek za kavo, zlasti za tiste, ki nočejo biti razdražljivi. Vsebuje kofein in aminokislino L-teanin, ki sprošča, a brez zaspanosti. Naravni spodbujevalec energije je tudi sok pšenične trave, ki organizem preskrbi z vitamini, minerali in hranili. Tisti, ki tega napitka ne marajo, pravijo, da je slabega okusa, ki še dolgo ostane v ustih. Tudi zlato mleko si lahko privoščimo zjutraj, tradicionalni brezkofeinski indijski napitek pijemo topel, poleg kurkume, ki mu daje zlato barvo, vsebuje še ingver, cimet in črni poper, ki jih vmešamo v mleko ali rastlinski napitek, za še boljši okus lahko dodamo vaniljo in žličko medu.

Nekateri prisegajo na vodo s sveže stisnjenem limonovim sokom. Pijača ne vsebuje kofeina, je pa zato polna vitamina C, ki ga bomo v prihajajoči jeseni in zimi še kako potrebovali v boju proti virusom. Poleg tega pijača ni kalorična, je pa zato odličen način za preprečevanje dehidracije in super v boju proti utrujenosti. Čeprav se zdi, da je kakav napitek za zvečer, ki nam pomaga sprostiti se in zaspati, je lahko tudi alternativa jutranji kavi: napitek je poln antioksidantov, bogatega okusa in še razpoloženje dviga.

Tudi zlato mleko lahko pijemo zjutraj.
Tudi zlato mleko lahko pijemo zjutraj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije