REDKA BOLEZEN

Zbolevajo zlasti dečki

Kawasakijev sindrom je redka otroška bolezen; po njej otroci večinoma popolnoma okrevajo, v nekaterih primerih lahko ostanejo resne posledice na srcu.
Fotografija: Začne se z visoko telesno temperaturo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Začne se z visoko telesno temperaturo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Začne se s povišano telesno temperaturo, ki traja več kot pet dni. Vsi znaki napeljujejo na močan prehlad, a simptomatsko zdravljenje ne pomaga, pojavijo pa se še drugi znaki, kot so vnetje očesne veznice, izpuščaji na prsih, trebuhu in mednožju, suhe, rdeče in razpokane ustnice, otečen jezik, obarvan belo z velikimi rdečimi pikami, vneto in boleče grlo ter otekle dlani in stopala, ki se obarvajo vijoličasto rdeče. Vsi ti simptomi kažejo, da ima otrok vnete krvne žile.
Začne se z visoko telesno temperaturo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Začne se z visoko telesno temperaturo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

A vse to je le začetek. Po približno 14 dneh se začne koža na njegovih rokah in nogah luščiti v velikih kosih. Pojavijo se lahko bolečine v sklepih in trebuhu ter diareja in bruhanje.
Zakaj se kawasakijeva bolezen sploh pojavi, ni znano, stroka pa predvideva, da gre za hud odziv na katero drugo okužbo ali virus, svoje morda lahko pridajo tudi otrokovi geni.


Bolezen ni nalezljiva, lahko doleti oba spola, a pogosteje moškega, in otroke vseh ras, čeprav večkrat otroke azijskega in afro-karibskega rodu. Nikoli se ne pojavi po osmem letu starosti. Večina obolelih popolnoma okreva že po nekaj tednih, redko je lahko bolezen usodna ali pusti trajne posledice na srcu, zato je nujno, da zdravnika z otrokom obiščemo še v prvi fazi bolezni, torej povišane telesne temperature.


Zdravnik bo, ko bo izločil možnost druge bolezni, otroku običajno predpisal infuzijo gama globulina oziroma prečiščenih protiteles in velike odmerke aspirina, tako bo preprečil poznejše težave s srčnimi žilami in pojav krvnih strdkov ter omilil bolečine in vnetje sklepov. Zdravljenje prve dni poteka pod nadzorom v bolnišnici.
V redkih primerih ostanejo posledice na srcu.
V redkih primerih ostanejo posledice na srcu.

Kot rečeno, je kawasakijev sindrom povsem ozdravljiv, a v redkih primerih, največkrat takrat, ko bolezen ni prepoznana pravočasno, lahko pusti resne posledice na srcu, zaradi katerih bo otrok potreboval redne preglede pri specialistu. Prav težave s srčnimi žilami so strokovnjaki postavili v ospredje ob nedavnem dnevu kawasakijevega sindroma; kot poudarjajo, smo o bolezni, ki je dandanes pogostejša od nekaterih oblik bakterijskega meningitisa in ošpic, občutno premalo ozaveščeni, zato je tudi eden od poglavitnih vzrokov za bolezni srca pri otrocih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije