VZROKI

Zato ste vedno utrujeni

Objavljeno 11. januar 2019 20.26 | Posodobljeno 11. januar 2019 20.26 | Piše: M. F.

Morda za to, da vse dni zehate, ni kriv prekratek spanec.

Delo pozno v noč negativno vpliva na kakovost spanca. FOTO: Thinkstock
Če se vam zdi, da se kljub povsem primerni količini spanca ne morete spočiti, se malo zamislite nad svojimi vsakodnevnimi navadami. Morda so med njimi take, zaradi katerih ste vedno utrujeni ter izčrpani. Nekaj najverjetnejših niza strokovnjakinja za motnje spanja Olivia Arezolo.

Zvečer ste predolgo izpostavljeni močni svetlobi

Čeprav je dolgo zrenje v take in drugačne zaslone, ki oddajajo modro svetlobo, res krivo za slabši nočni počitek, te napravice niso edine, ki zaradi svetlobe ovirajo spanec. Premočno osvetljeni prostori imajo namreč na možgane enak učinek. »Več študij je pokazalo, da močna umetna svetloba ovira nastajanje hormona melatonina, ki uravnava ritem spanja. Privede torej do rahlejšega spanca in zato utrujenosti,« je povedala strokovnjakinja in dodala, da poskrbite, da bo zvečer vsaj eno uro, preden ležete v posteljo, prostore osvetljevala medla svetloba.

Odlašate z vstajanjem

Pritiskanje gumba za dremež je mamljiva ideja, a zaradi nekaj minut dodatnega spanca ne boste spočiti in naspani. Nasprotno. »Strokovnjaki z univerze Kalifornija so dokazali, da ste prav zaradi te navade samo še bolj utrujeni,« opozarja Arezolova in priporoča, da ob prvem zvoku budilke vstanete iz postelje.

Pred spanjem se prhate z vročo vodo

Morda menite, da vroča prha ali kopel zagotavlja boljši spanec, a to ne bo držalo. »Telo se pred spanjem naravno ohlaja, vroča voda pa ta proces ovira in s tem slabo vpliva na nočni počitek,« negativne učinke vroče prhe izpostavlja strokovnjakinja in svetuje, da se oprhate vsaj eno uro prej, preden se odpravite v posteljo.

Delate pozno v noč

Čeprav po tem, ko zaključite delo za računalnikom, utrujeni ležete pod odejo, delo pozno v noč negativno vpliva na kakovost spanja. Možgani se zvečer tako ne umirijo, zaradi mentalne stimulacije težje zaspite in spanec je rahel. Svoje prida še omenjena modra svetloba z zaslona, ki ovira sproščanje melatonina. Pred počitkom je čas za sproščanje in ne za težke miselne naloge.

Pretiravate z alkoholom

Res je, da po kozarčku rujnega zvečer hitro zaspite, a faza trdnega spanja je pod vplivom alkohola krajša, saj na telo deluje kot stimulans, zato se alkoholnim pijačam in kofeinskim napitkom izogibajte vsaj tri ure pred nočnim počitkom. In seveda tudi tedaj z njimi ne pretiravajte.
Deli s prijatelji