PREVENTIVA

Zaradi okužbe ste lahko ob jetra

Pri spolnih odnosih uporabljajte kondom, kožo prebadajte s sterilnim priborom, izogibajte se termično neobdelani hrani.
Fotografija: Zaradi zamrznjenih jagod se je nekaj Švedov okužilo z virusom hepatitisa A.
Odpri galerijo
Zaradi zamrznjenih jagod se je nekaj Švedov okužilo z virusom hepatitisa A.

Kako hitro se lahko posamezniki okužijo s hepatitisom, priča primer iz Skandinavije. Pred dnevi so na Švedskem s trga odpoklicali zamrznjene jagode, saj se je izkazalo, da se je 13 posameznikov z njimi okužilo s hepatitisom A. Prišle iz Poljske, z njimi pa so se okužili tisti, ki jih niso toplotno obdelali. Državna agencija za hrano je potrošnikom svetovala, naj se izogibajo pripravi jedem oziroma napitkom (t. i. smutijev) iz teh zamrznjenih sadežev, pred uporabo naj jih vsaj eno minuto kuhajo v vreli vodi.

Kondom je najučinkovitejša zaščita pred širjenjem okužbe virusnih hepatitisov. FOTO: Guliver/Getty Images
Kondom je najučinkovitejša zaščita pred širjenjem okužbe virusnih hepatitisov. FOTO: Guliver/Getty Images

Skandinavski primer seveda ne pomeni, da je zdaj vsa zamrznjena zelenjava ali sadje nevarna za zdravje. Kaže pa, kako se lahko prenaša virus hepatitisa A. Kot pojasnjujejo na spletni strani projekta HEP-Y, spletnega orodja za informiranje in prepoznavanje okužbe z virusnimi hepatitisi, so glavni vzrok širjenja okužbe z virusom hepatitisa A slabe higienske in sanitarne razmere ter uživanje okužene vode in hrane, med katero so najpogostejši termično neobdelani ali slabo obdelani morski sadeži, sadje, zelenjava in tudi mleko. »Posebna pazljivost je potrebna pri potovanjih v dežele z nižjim higienskim standardom,« so zapisali in dodali, da se ta hepatitis, ki je v Sloveniji redka bolezen, lahko prenaša tudi z analno-oralnimi spolnimi odnosom (predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi). Okužbo z virusom hepatitisa A lahko preprečimo s cepljenjem, ki v več kot 90 odstotkih zagotovi zaščito, če ga opravimo vsaj mesec pred izpostavitvijo.

Prvi na svetu izkoreninili hepatitis C

Poleg virusa hepatitisa A poznamo viruse hepatitisa B, C, D in E (virus hepatitisa D je izključno pridružen virusu hepatitisa B). Kot je pred dnevi na novinarski konferenci povedala Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je hepatitis C ozdravljiv, hepatitis B pa je mogoče dobro obvladati oziroma se cepiti proti okužbi. Oba, tako B kot C, se prenašata z izpostavljenostjo okuženi krvi, nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi in z okužene matere na novorojenca. Če je za hepatitis C še pred letom 1993 veljalo, da so se z njim okužili posamezniki pri transfuziji okužene krvi in krvnih pripravkov, večjih operativnih ali dentalnih posegih, je danes najpomembnejši dejavnik tveganja za okužbo uporaba okuženega pribora za uživanje nedovoljenih mamil (bodisi z injiciranjem ali njuhanjem), neprofesionalno izvedena tetovaža, piercing ali akupunktura ter souporaba osebnega pribora okuženega (zobna ščetka, britvica, manikirni pribor).

Na spletni strani projekta HEP-Y lahko z vprašalnikom preverite, ali ste okuženi z virusom hepatitisa. FOTO: hepy.mf.uni-lj.si
Na spletni strani projekta HEP-Y lahko z vprašalnikom preverite, ali ste okuženi z virusom hepatitisa. FOTO: hepy.mf.uni-lj.si

Cepiva proti okužbi s hepatitisom C še ni, a jo je mogoče pozdraviti. Na infekcijski kliniki so začeli aktivno iskati okužene v skupinah, kjer jo najpogosteje pričakujejo, in jih takoj zdraviti. Na začetku letošnjega leta so prvi v svetu izkoreninili hepatitis C med hemofiliki. Kar se tiče slovenskega modela zdravljenja hepatitisa C, lahko rečemo, da je v Evropi primer dobre klinične prakse, saj bi glede na projekcije s stopnjevanjem števila novoodkritih okuženih ljudi in njihovega zdravljenja lahko do leta 2030 za 90 odstotkov zmanjšali število okuženih in skoraj izničili število bolnikov z ogrožajočimi zapleti bolezni. A po besedah Matičičeve je prvi korak predvsem odkriti vse okužene, saj je okužba lahko tudi tri desetletja ali več brez bolezenskih znakov.

Zaščita in testiranje

Avtorji projekta HEP-Y opozarjajo, da lahko kronična okužba, ki jo povzročajo virusi hepatitisov B, C in D, vodi v kronično vnetje jeter, ciroze, zunajjetrnih manifestacij bolezni, odpovedi delovanja jeter in primarnega raka na jetrih. »V svetu število smrti zaradi virusnih hepatitisov narašča, v zadnjih letih pa je v Evropi najpogostejši vzrok smrti zaradi smrtno nevarnih posledic okužbe z virusom hepatitisa, zaradi katerega je leta 2013 umrlo 700.000 bolnikov,« pravijo.

Ni odveč opozoriti, da ves čas ravnate preventivno: pri spolnih odnosih uporabljate kondome, imejte stalnega partnerja, pri prebadanju kože in sluznic uporabljajte sterilne igle. Vsi, ki so ali so bili v preteklosti izpostavljeni tveganemu vedenju, pa naj se testirajo. Pravočasno zdravljenje prepreči resne posledice okužbe s temi virusi oziroma podaljša življenje. Aleksander Brudar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije