Zaplešimo za spomin

Prisiljeni smo se učiti in si zapomniti različne korake, gibi pa morajo biti usklajeni z ritmom.
Fotografija: Dvigne se raven endorfinov v telesu, zaradi česar smo boljše volje.
Odpri galerijo
Dvigne se raven endorfinov v telesu, zaradi česar smo boljše volje.

Vsi bi radi živeli zdravi in neodvisni, in to čim dlje, močno orodje, ki ponuja nove izzive za um in telo v starosti, pa je ples. Vadba plesnih koreografij predvsem koristi starejšim, saj vzdržuje mentalne funkcije in preprečuje razvoj demence, menda bolje kot na primer hoja in kolesarjenje. Tako so dognali nemški znanstveniki, ki so proučevali vpliv različnih vrst gibanja na možgansko aktivnost pri 62 sodelujočih v raziskavi, povprečno so bili stari 68 let. Razdeljeni so bili v dve skupini, prvi so dodelili standardne vaje po 90 minut, drugi pa ples, vadili so različne koreografije z več koraki in obrati. Znanstveniki so pred vadbo/plesom in po dejavnosti merili velikost hipokampusa sodelujočih, možganskega centra za spomin.

Rezultati so pokazali, da so imeli tisti, ki so bili vključeni v plesno skupino, večji hipokampus, prav to pa jih, so prepričani avtorji raziskave, bolje varuje pred izgubo spomina ter boleznimi, kakršna je alzheimerjeva. Raziskovalci namreč menijo, da je učenje raznolikih plesnih korakov preprečilo običajni nevrološki propad, značilen za starost. Po dopolnjenem 70. letu starosti človek na dan povprečno izgubi okoli en odstotek možganske mase na področju, ki nadzoruje spomin, kar lahko izzove težave z pozabljanjem, ravnotežjem in vodi tudi v demenco. Obenem je hipokampus eden od tistih delov možganov, poudarjajo nevrologi, ki si lahko opomorejo. Zato je nujno njegovo ohranjanje. »Vsi bi radi bili v starosti čim bolj aktivni, zdravi, pri tem pa nam lahko močno koristi ples,« pravi avtorica raziskave dr. Kathrin Rehfeld iz Centra za nevrodegenerativne bolezni. Zaradi plesa nevroni postajajo bolj prilagodljivi, to pa nam v starosti omogoča boljše psihomotorične veščine; ravnotežje, okretnost, spomin ... se izboljšujejo z rednim plesom oziroma učenjem plesnih korakov. Omenjena raziskava sicer ni pokazala, da ples preprečuje razvoj demence, je pa dokazala, da je fizična aktivnost nekaj najboljšega za preprečevanje bolezni, pravijo strokovnjaki. Koristila bo torej vsakršna telesna dejavnost, od malega bi morali biti vsi redno fizično aktivni, saj tako ohranjamo zdravega duha v zdravem telesu, preprečujemo nastanek najrazličnejših bolezenskih stanj in vzdržujemo zdravo telesno težo.


Na žalost se spremembam in propadanju možganskega tkiva ne moremo izogniti, saj za zdaj še nimamo zdravila proti alzheimerjevi bolezni. Poleg tega nismo sami: pri plesu potrebujemo partnerja, kar pomeni, da nismo družbeno izolirani. Zanemariti ne smemo niti dejstva, da si z gibanjem, tudi plesom, dvigamo raven endorfinov v telesu, zaradi česar smo boljše volje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije