RAZISKAVA

Zakon in zdravje krepita srečo

Izsledki raziskave kažejo, da so tisti v močni in stabilni zvezi bolj zadovoljni kot samski.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Če ste mislili, da bi bili zares srečni, če bi bili bogati, pomislite še enkrat. Več sreče, pravijo raziskovalci, prinese zakon, kajpak tisti v slogi. Pa seveda zdravje, to je na prvem mestu in razlog, zaradi katerega se ljudje počutijo zadovoljne.
FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images


No, tudi denar se je znašel na seznamu tistega, kar prinaša srečo, pravzaprav ne toliko tisti na transakcijskem računu, temveč tisti, ki ga zapravimo, pravzaprav šteje način, na katerega zapravljamo: tisti, ki obiskujejo restavracije ali hotele, so bolj srečni kot oni, ki isto vsoto namenijo za hrano v trgovini, zavarovanje ali mobilni telefon.
​Sodelujoči v raziskavi, opravljeni na Otoku, so ocenjevali (od 1 do 10) svoje življenje, počutje, kako srečni so, zadovoljni z življenjem, koliko je to izpolnjeno.


Še pred petimi leti so ocenjevali, da je zaposlitev pomembnejša kot zakon. No, zdaj je drugače. Poročeni so bolj zadovoljni z življenjem kot ovdoveli (za 9,9 odstotka) in bolj kot ločeni (za 8,8 odstotka). Ljudje se dobro počutimo, če smo ljubljeni in se počutimo varne. To seveda lahko dosežemo v mnogih oblikah družine, a številke kažejo, da je življenje s človekom, ki se je zaobljubil, da bo z nami v dobrem in slabem, temelj za zanesljivo ljubezen in lahko izboljša možnosti za srečno življenje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije