NEPRIJETNO

Zakaj spuščamo vetrove in nam smrdijo stopala?

Zagotovo ste se tudi sami že kdaj vprašali, zakaj nas telo včasih spravlja v zadrego.
Fotografija: Vonj stopal in vetrovi so neredko vir zadrege. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Vonj stopal in vetrovi so neredko vir zadrege. FOTO: Thinkstock

Naše telo je popoln sistem, v katerem ima vse svoj namen. Pa vendar nas včasih spravlja v zadrego. Najbrž ste se tudi sami že kdaj vprašali, zakaj so vetrovi včasih tako izraziti, zakaj želja po seksu mine in zakaj se od stopal širi neprijeten vonj.

Zakaj spuščamo vetrove

Ob njih marsikoga oblije rdečica. Zlasti kadar so pogosti, izraziti in njihovega vonja ni mogoče skriti. Zakaj pa do njih pride? Kot pojasnjuje Martin Scurr z univerze Cardiff, v človeških prebavilih vsak dan nastane od pol litra do dva litra zraka, ki se izloči v obliki vetrov. Glavni krivci za več zraka so živila, bogata z ogljikovim hidratom rafinozo, ki se nahaja v hrani, kot so kapusnice, brokoli, stročnice. Ob zaužitju z rafinozo bogate hrane jo prebavni encimi razgradijo na glukozo, fruktozo in galaktozo. Ker telo nima encima, ki bi presnavljal galaktozo, ta skozi prebavni trakt do debelega črevesa potuje nespremenjena, tam pa jo kot hrano uporabljajo črevesne bakterije, ki pri presnovi galaktoze sproščajo pline vodik, metan in ogljikov dioksid. Ti plini napihnjen trebuh in vetrove, za katere so sicer lahko krivi tudi prehitro uživanje hrane, pitje gaziranih pijač, žvečenje žvečilnega gumija ter alergije na določena živila, zlasti netoleranca na laktozo.

Zakaj imamo v ušesih vosek

Ta je tam z namenom. Kot so zapisali na medicinski šoli Harvard, vosek v ušesih predstavlja zaščito notranjega ušesa pred odmrlimi celicami kože in umazanijo iz okolja. Pri nekaterih ga v ušesih nastaja več, pri drugih manj. Včasih se zaradi prevelikih količin voska uho zamaši in pride do vnetja ter slabšega sluha. K temu pripomore tudi čiščenje ušes z vatiranimi palčkami, s čimer vosek potiskamo globlje v notranjost slušnega organa, kjer se strdi v čepke. Otorinolaringologi uporabo teh palčk odsvetujejo in priporočajo zgolj odstranjevanje izločka, ki priteče iz ušesa. Kadar se vosek v ušesu strdi in ovira sluh, pa je priporočljivo čiščenje ušes v zdravniški ordinaciji.

Zakaj izgubimo voljo po seksu

Obstaja več vzrokov za upad libida. Pri ženskah so za to največkrat zaslužni hormoni, meni Rachel Carlton Abrams. »Najpogosteje gre za hormonske spremembe v menopavzi ali po porodu. Nizka raven estrogena vodi v tanjšanje vaginalnih tkiv, ki izločajo manj lubrikanta in vagina postane suha ter občutljiva, kar vodi v boleč seks. Tu je še testosteron. Kadar je tega v telesu ženske premalo, upade njena spolna sla. Seveda je hormone mogoče okriviti zgolj v primeru, da je v odnosu vse v najlepšem redu. Kajti spolna sla je odvisna tudi od splošne klime v zvezi.«

Zakaj nam smrdijo stopala?

Nekaj povsem običajnega je, da se ta, kadar so ves dan v čevljih, navzamejo neprijetnega vonja. Zanj so zaslužne bakterije na koži, ki obožujejo temna in vlažna mesta, kakršna je tudi notranjost obutve. Bakterije tam razkrajajo znoj in se hranijo z odmrlimi celicami ter s kožnimi maščobami, njihovi izločki pa oddajajo neprijeten vonj.

Zakaj smrdi blato?

Povsem razumljivo je, da blato smrdi, pozornost pa je treba namenjati nenadnim, nepojasnjenim spremembam v vonju tega telesnega izločka. Gastroenterolog Jean-Pierre Raufman meni, da črevesje veliko pove o zdravju posameznika. »Težko je trditi, katero blato bolj in katero manj smrdi. Vsake nepojasnjene in nenadne spremembe v vonju blata pa je treba povedati zdravniku, saj lahko nakazujejo na vnetje debelega črevesa, zlasti če je v blatu prisotna kri. Sicer pa na vonj blata vplivajo prehrana, nekatera zdravila, odvisen pa je tudi od tega, kako se zadržuje v debelem črevesu.«​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije