RAZKRITJE

Zakaj je kava odvajalo

Ni kofein tisti, zaradi katerega morate po skodelici kave na veliko potrebo.
Fotografija: Ne kofein, za odvajalni učinek kave so zaslužne druge, v njej prisotne snovi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ne kofein, za odvajalni učinek kave so zaslužne druge, v njej prisotne snovi. FOTO: Thinkstock

Kava pospešuje prebavo, kar je mnogim znano dejstvo. Nekoliko manj znano je, katera je tista snov v njej, ki deluje odvajalno, zagotovo pa to ni kofein.

S kofeinom ali brez

To so dokazali znanstveniki z univerze Teksas, ki so tri dni laboratorijskim podganam dovajali kavo. Polovici tisto, s kofeinom in drugi polovici brezkofeinski napitek, oba pa sta imela na prebavo enak učinek. Ker je fizični ustroj prebavil teh živali dokaj podoben tistemu pri ljudeh, so strokovnjaki zaključili, da kava prebavo spodbuja ne glede na vsebnost kofeina.

Kislina spodbuja prebavila

»Pri podganah se je po treh dneh poskusa povečalo delovanje tankega črevesja,« je povedal avtor študije Šuan Čeng Ši in dodal, da je za odvajalni učinek kave po vsej verjetnosti zaslužna v njej prisotna kislina. Kislost kave znaša od 5,0 do 5,1 na pH-lestvici zaradi klorogenske kisline, pod vplivom katere se poveča količina želodčne kisline, ki spodbudi prebavila.

Vpliva tudi na hormone

​Prav tako kava poveča količino prebavnega hormona gastrina, zaradi katerega se sprostijo mišice analne odprtine. Ob tem priljubljeni napitek povečuje količino kolecistokinina, ki spodbuja nastajanje encimov žolča in uravnava praznjenje črevesja. Gre za hormon, ki v prebavilih deluje na presnovo maščob in beljakovin, vse to pa so do zdaj znani odgovori, zakaj morate po skodelici kave na veliko potrebo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije