SPOMLADANSKO

Zakaj bi morali vsak dan jesti mlado čebulo

Mlada čebula je ena prvih spomladanskih zelenjav, ki bogati jedi in poskrbi za zdravje.
Fotografija: Zelena čebula je prava zakladnica hranljivih snovi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Zelena čebula je prava zakladnica hranljivih snovi. FOTO: Thinkstock

Po dolgi zimi mlada čebula prinaša pravo osvežitev, saj je ena prvih sezonskih zelenjav, ki zraste na domačih vrtovih. Jedi so z njo okusnejše, in ker je bogata z vitamini in minerali, je tudi zelo zdrava. Zakaj bi jo morali vsak dan vključevati v obroke?

Varuje srce

Vsebuje veliko antioksidantov, ki celice v telesu varujejo pred delovanjem prostih radikalov. Poleg tega uravnava krvni tlak, manjša verjetnost nastanka krvnih strdkov in varuje zdravje srca.

Skrbi za dober vid

Ker vsebuje veliko vitamina A in karotenoidov, kot sta lutein in zeaksantin, skrbi za dober vid in manjša verjetnost bolezni mrežnice. Eno steblo mlade čebule zagotovi tri odstotke dnevne potrebe po vitaminu A. Pri ljudeh, ki jim primanjkuje tega vitamina, je večja verjetnost nočne slepote.

Skrbi za zdrave kosti

Vitamina C in K sta med drugim koristna tudi za zdrave kosti. V enem steblu mlade čebule je 20 odstotkov priporočenega odmerka vitamina K in veliko vitamina C. Pomanjkanje teh vitaminov med drugim povečuje verjetnost osteoporoze.

Niža holesterol

Zlasti v zelenem delu je veliko vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo ter uravnavajo količino holesterola v krvi in tudi s tega vidika skrbijo za zdravo srce.

Za lepšo kožo

Snovi iz zelene čebule v telesu spodbujajo nastajanje kolagena. Ta je zaslužen za lepo in gladko kožo, saj upočasnjuje nastajanje gub na obrazu in spodbuja obnovo kožnih celic ter vseh telesnih tkiv.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije