Zaceljeno rano redno masiramo

Da bo brazgotina čim lepša, jo je treba skrbno negovati, in to kar eno leto.
Fotografija: Pred kirurško korekcijo brazgotine na stegnu ... FOTO: Zavod za nego brazgotin
Odpri galerijo
Pred kirurško korekcijo brazgotine na stegnu ... FOTO: Zavod za nego brazgotin

Verjetno ima vsakdo od nas kakšno brazgotino, trajni spomin na po navadi travmatični dogodek, največkrat poškodbo ali operacijo. Nekatere so lepše, manj opazne, druge estetsko ali celo funkcionalno moteče. O tem, kako negovati zaceljeno rano in doseči čim boljši rezultat, smo se pogovarjali s kirurgom Alešem Fischingerjem, dr. med., iz UKC Ljubljana.
 ... in predel po enem letu in ustrezni negi FOTO: Zavod za nego brazgotin
 ... in predel po enem letu in ustrezni negi FOTO: Zavod za nego brazgotin

Na videz in končno obliko brazgotine sicer vpliva več dejavnikov, posameznikova starost, njegova genska zasnova, tip kože in seveda kirurška oskrba, sogovornik pa opozarja, da je skrb bolnika za rano in pozneje za brazgotino z vidika končnih estetskih rezultatov skoraj enako pomembna kot kirurška tehnika. Pri delu je opazil, da bolniki ob odpustu ne dobijo vedno dovolj kakovostnih informacij o tem, kako skrbeti za brazgotino – glavna težava je seveda pomanjkanje časa, prenatrpan urnik kirurgov –, zato je pred leti ustanovil Zavod za nego brazgotin, kamor se lahko zainteresirani zatečejo po informacije, brezplačno pomoč in tudi izdelke.

Kakšna so torej univerzalna navodila za nego brazgotin? »Po zgodnji odstranitvi šivov je treba namestiti adhezivne trakove, ki zmanjšajo napetostne sile prek brazgotine ter izvajajo pritisk nanjo. Ko jih nehamo uporabljati, to je po približno treh tednih, pa začnemo masažo brazgotine in silikonsko terapijo,« našteje sogovornik in pojasni, da kirurgi verjamejo, da masaža poveča prekrvitev v predelu brazgotine in s tem izboljša njeno celjenje.


Masiramo redno, vsaj dvakrat na dan, z nevtralno mastno kremo, ne potrebujemo nobene posebne, po možnosti drage, »lahko uporabimo kar oljčno olje iz kuhinje, namen je zmanjšati trenje med prsti in brazgotino, zvečer, denimo, pa namažemo s kremo z visokim odstotkom silikona,« nadaljuje in opozori, da obstaja na trgu za brazgotine precej krem, a je dokazov o njihovi učinkovitosti relativno malo, največ jih imajo prav silikonski preparati (kreme, ki vsebujejo silikon, in silikonski obliži), ki veljajo za zlati standard v protibrazgotinskem boju.

Brazgotine, mlajše od enega leta, je treba skrbno varovati tudi pred soncem, opozarja dr. Fischinger, saj se hiperpigmentirajo, torej zabarvajo, nujna je UV-zaščita, ali z oblačili, če gre za takšno območje, ali s kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 30, najbolje 50.


Če nego zanemarimo, se lahko rana grdo zabrazgotini, je grda, neestetska, lahko povzroči celo funkcionalno motnjo, vodi v hipertrofično ali keloidno brazgotino. »Ko je brazgotina zrela, torej je minilo eno leto ali več od njenega nastanka, ne pomaga več nobena nega, krema,« poudari sogovornik in tiste, ki se morda nikakor ne morejo sprijazniti z videzom svoje, napoti na posvet k plastičnemu kirurgu. »Čeprav upanje umre zanje, pa bolniki z negovanjem zrelih brazgotin izgubljajo čas in ne nazadnje denar za različna mazila,« sklene izkušeni travmatolog. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije