RAK

Za zdravo prostato

Ob prvih težavah pri uriniranju ne odlašajte z obiskom zdravnika, saj si lahko tako rešite življenje: rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas.
Fotografija: Pomanjkanje gibanja in debelost sta lahko dejavnik tveganja. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pomanjkanje gibanja in debelost sta lahko dejavnik tveganja. FOTO: Guliver/Getty Images

Moški o prostati začne razmišljati šele takrat, ko mu začne povzročati težave. Morda najprej ne ve, zakaj ima ob uriniranju kar naenkrat velike težave. Pogosto odgovor na to vprašanje dobi šele, ko obišče zdravnika in ta pove, da težava tiči v prostati.
To je kot oreh velika moška spolna žleza, ki leži za korenom penisa, pred danko in pod sečnim mehurjem ter objema del sečnice. Kot pojasnijo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije (DOBS), je poglavitna funkcija prostate proizvajanje semenske tekočine. Žleza s starostjo počasi raste in v mlajših letih moškim ne povzroča težav. Te se pri nekaterih pojavijo po 45. letu starosti, ko zaradi velikosti začne pritiskati na sečnico, po kateri se iz mehurja izloča urin. Sprva se kažejo v pogostem uriniranju, predvsem ponoči, slabotnem in prekinjenem toku urina, bolečini ali pekočem občutku med uriniranjem. Ker težave na začetku niso tako pogoste, moški največkrat le zamahnejo z roko. A kot nam je že pred časom povedal tajnik Društva uroloških bolnikov Nikolaj Miklič, to ni dobra odločitev. Treba je k zdravniku, ne nazadnje imate lahko raka na prostati. "K zdravniku je treba pravočasno, ker je na začetku manj problemov in se vse lažje uredi," je poudaril Miklič. Po podatkih Registra raka RS je v Sloveniji leta 2013 za rakom prostate zbolelo več kot 1400 moških.
Majhna žleza lahko povzroči velike težave. FOTO: Guliver/Getty Images
Majhna žleza lahko povzroči velike težave. FOTO: Guliver/Getty Images

Zdrav življenjski slog

Rast prostate sicer ne povzroča raka, ta se lahko namreč razvije tudi na zdravi prostati. "Rak prostate je postal pri moških v razvitih deželah in tudi pri nas najpogostejša vrsta te bolezni, v zadnjem desetletju se je njegovo število več kot podvojilo. To je posledica aktivnega iskanja pri moških z določanjem označevalca PSA (prostata specifični antigen) v krvi, s katerim se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov," pojasnijo na DOBS. Dejavniki tveganja so starost, družinska obremenjenost, etnična pripadnost (v primerjavi z belci imajo pripadniki črnske rase zvečano in pripadniki rumene rase zmanjšano tveganje) in življenjski slog. V nevarnosti so lahko vsi tisti, ki kadijo in uživajo preveč slano, mastno in sladkano hrano, pa tudi tisti, ki uživajo preveč predelane hrane. Pozabiti ne gre niti na stres ter pomanjkanje redne telesne aktivnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije