RDEČE SADJE

Za zdravje in možgane naj bo krožnik pisan

Z rdečim sadjem in zelenjavo upočasnjujemo staranje in krepimo srce, z vijoličnimi živili ohranjamo zdravje možganov, z zelenimi čistimo telo.
Fotografija: FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images

Zdravje prihaja v barvah: naravni pigmenti v sadju in zelenjavi varujejo naš organizem bolj, kot se morda zavedamo. Pa poglejmo.
FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images

Borovnice, aronija, slive, rdeča čebula, fige, rdeče zelje, temno grozdje ... Vsa zelenjava in sadje z modrim oziroma vijoličnim pigmentom vsebujeta flavonoide, antociane, ki so nujni v obrambi organizma pred rakom, zaustavljajo rast in razvoj malignih celic, upočasnjujejo staranje celic, zato so izvrstna živila za zdravje možganov in v boju proti kognitivnemu propadu in demenci; obenem nadzorujejo krvni tlak, krepijo imunski sistem. Temno modro sadje vsebuje tudi veliko resveratrola, ki naj bi nižal tveganje za bolezni srca in tudi raka, ter druge vitamine in minerale, ki poleg tega izboljšujejo spomin.

Rdeča barva sadja in zelenjave pomeni, da sta bogata z antocianini in likopenom, močnimi antioksidanti, ki varujejo srce, krvne žile, skrbijo za spomin, varujejo zdravje urinarnega sistema ter nižajo tveganje za raka. Rdeče sadje in zelenjava ohranjata mladostnost in vitalnost, saj upočasnjujeta proces staranja, in to zaradi vitamina C.

Rdeča paprika vsebuje kar dvakrat več tega pomembnega vitamina kot pomaranča. V rdečem sadju in zelenjavi sta še vitamina A in E, ki krepita energijo in imunski sistem. Zato jejte rdeča jabolka, rdeče paprike, češnje, višnje, maline, šipek, paradižnik pa lubenice, redkvice, rabarbaro, rdeč radič ...
Barvito in slastno
Barvito in slastno

Sadje in zelenjava rumene barve vsebujeta veliko vitamina C, karotenoidov in bioflavonoidov, ki varujejo srce, se borijo proti raku, ščitijo vid in zdravje oči ter krepijo imunski sistem ter mu pomagajo, da se brani pred virozami, prehladi, vnetji.

Za rumeno je odgovoren pigment betakriptoksantin iz skupine karotenoidi, alfakaroten in betakaroten sta zaslužna za oranžno. Uživajte pomaranče in limone, melone, marelice, breskve in mango, nektarine, ananas, koruzo, buče in seveda korenje.

Zeleno sadje in zelenjava sta bogata z vitamini in minerali, ki krepijo kosti, zobe, pomagajo v boju proti raku, vzdržujejo telesno težo, pomagajo pri čiščenju telesa strupov, glivic in slabih bakterij. Zelena listnata zelenjava je vir naravnega klorofila, bogata je s folno kislino.


Sadje in zelenjava te barve sta pomembna v prehrani nosečnic, saj omogočata zdrav in pravilen razvoj otrokovega živčnega sistema. Zeleno krepi imunski sistem in koristi zdravju prebavil, umirja nervozo in razdražljivost. Naj obrok ne mine brez zelenega: špinača, blitva, ohrovt, motovilec, brokoli, kivi, zelena jabolka, bučke in kumare, grah, šparglji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije