VNETJE JAJČNIKOV

Za vnetja krivi bakteriji

Vnetje jajčnikov najpogosteje povzroči prehod mikroorganizmov iz spodnjih delov ženskih spolnih organov navzgor; zdravimo ga z antibiotiki.
Fotografija: Na vnetje jajčnikov opozarja tudi bolečina v spodnjem delu trebuha. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Na vnetje jajčnikov opozarja tudi bolečina v spodnjem delu trebuha. FOTO: Guliver/Getty Images

Pri ženskah v rodni dobi je pogosto vnetje rodil. Prizadeti so lahko jajčniki, jajcevodi, maternica in potrebušnica. Prav vnetje jajčnikov je tista okužba, ki se najpogosteje pojavi zaradi prehoda mikroorganizmov iz spodnjih delov ženskih spolnih organov navzgor.

Zdravnik vnetje potrdi z ginekološkim pregledom, zdravi se z antibiotikom. FOTO: Guliver/Getty Images
Zdravnik vnetje potrdi z ginekološkim pregledom, zdravi se z antibiotikom. FOTO: Guliver/Getty Images
To se lahko zgodi pri spolnem odnosu, občasno pri porodu, spontanem ali namernem splavu ali mesečnem perilu, pravi specialist ginekologije Milan Lukman, dr. med. »Za vnetje sta najpogosteje krivi bakteriji Chlamydia trachomatis (klamidija) in Neisseria gonorrhoeae (gonoreja), ki se iz nožnice skozi ustje maternice ter maternico razširijo na jajčnike in jajcevode. Te klice lahko zelo redko izoliramo iz tkiva jajčnika in pogosteje omogočajo vnetje z drugimi bakterijami. Pogosto vnetje povzroča več vrst klic, so pa tudi pogosta vnetja z mikroplazmo, ki navadno pri ženskah ne povzročajo težav, ima pa jih 80 odstotkov ženske populacije,« pravi specialist ginekolog.

Klice, ki povzročajo vnetje, najpogosteje prihajajo v nožnico pri nezaščitenem spolnem odnosu, to pomeni spolni odnos brez kondoma in z umazanimi prsti. Se pa v nožnico lahko prenesejo tudi pri vstavitvi materničnega vložka ali spirale, ki jih ženske uporabljajo za zaščito pred neželeno nosečnostjo.

Najpogostejši znaki, ki lahko kažejo na vnetje jajčnikov, so bolečina v spodnjem delu trebuha, bolečina pri spolnem odnosu, krvavkasti, gnojni iztok oziroma izcedek iz nožnice in tudi bolečina v križu in povišana telesna temperatura, pravi Lukman. Spremljajo jih lahko prebavne motnje in driska, tudi slabost in bruhanje ter slabi krvni izvidi s povišanimi vnetnimi parametri pri pregledu krvi. Zato, pravi sogovornik, moramo biti nanje pozorni in čim prej obiskati zdravnika, ki bo vnetje potrdil ali ovrgel.


»Diagnozo, da gre za vnetje jajčnikov, postavimo z ginekološkim pregledom, laboratorijskimi izvidi, ultrazvočno preiskavo, računalniško tomografijo (CT) ali magnetno resonanco (MR) medenice,« pove Milan Lukman.
 

Zdravljenje mora biti pravočasno


Če vnetja jajčnikov ne zdravimo, se zaradi tega v jajcevodu pogosto naredi absces oziroma ognojek, skupek gnoja, ki se je nakopičil v jajčniku zaradi okužbe. »Vnetje jajčnikov zdravimo z antibiotiki, če je nastal absces, pa ga odstranimo z operativnim posegom, ženska pa mora v času zdravljenja počivati,« pravi Lukman in dodaja, da so lahko komplikacije oziroma posledice, ki lahko nastanejo zaradi vnetja, precej moteče in velikokrat ženskam povzročajo težave v življenju.

»Komplikacije oziroma posledice vnetja jajčnikov so možna neplodnost, bolečine, ob zanositvi možnost zunajmaternične nosečnosti in tudi bolečine pri spolnem odnosu, zato je še kako pomembno, da vnetje jajčnikov začnemo zdraviti čim prej.«

Če se vnetje rodil ali vnetje jajčnikov enkrat pojavi, se rado ponavlja, če ne v akutni, pa v kronični obliki, pravi Lukman. »Pri ponavljajočem se vnetju jajčnikov se znaki kažejo kot bolečina v spodnjem delu trebuha, bolečina v medenici ali križu ter boleči spolni odnosi.«


Specialist ginekolog zato svetuje, da ob prvem sumu na vnetje jajčnikov ali če se pojavijo prvi znaki vnetja, takoj obiščemo ginekologa. Če ta vnetje jajčnikov potrdi, je potrebna takojšnja terapija oziroma zdravljenje, pravi Lukman, saj lahko le s pravočasnim in takojšnjim zdravljenjem preprečimo morebitne poznejše komplikacije vnetja jajčnikov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije