PLAVANJE

Za sijočo kožo in sanjsko postavo

Gibanje v vodi je dobro za telo in naše počutje, za najboljše rezultate pa je smiselno izpiliti tehniko.
Fotografija: Voda pomirja in sprošča, zato si v njej vzemite čas tudi za uživanje.
Odpri galerijo
Voda pomirja in sprošča, zato si v njej vzemite čas tudi za uživanje.

Na vodni gladini se zlahka obdržimo. Poleg tega je gibanje v vodi ena prijetnejših možnosti za ohranjanje in doseganje napetosti telesa in fizične pripravljenosti. V vodi obremenjujete hrbtenico in sklepe s samo desetino svoje telesne teže, kar je pravi balzam tudi za srce in krvni obtok, da sploh ne omenjamo topljenja maščobnih blazinic. Pozitivno pa je tudi, da voda sprošča našo dušo. Da pa bi se v vodi elegantno gibali, morate razviti občutek za to.
Pri kravlu je pomembno, da nadzorujete gibanje in z nogami ne čofotate prehitro.
Pri kravlu je pomembno, da nadzorujete gibanje in z nogami ne čofotate prehitro.

Prsno plavanje utrjuje roke, noge in prinaša kondicijo. Verjetno ste svojo prvo plavalno tehniko usvojili že davno, da bi odpravili morebitne tehnične napake, pa še enkrat obnovimo, kako gre. Gibi rok in nog morajo biti usklajeni. Z nogami se odrinite od roba bazena. Roke iztegnite naprej, dlani so obrnjene navzdol.

Nato roke rahlo zasukajte navzven do širine ramen. Skrčite roke k sebi. Dlani sklenite pred prsmi in obrazom ter se potegnite naprej, nato pa znova iztegnite roke. Ko so roke pokrčene, se pete premaknejo k zadnjici. Ko iztegnete roke, se noge močno potegnejo skupaj v žabjem gibu, s tem pa zdrsnete naprej. Medtem glava najprej gleda iz vode, zaniha navzdol, izdihnete, nato pa je spet nad površjem. Ko je glava pod vodo, je vrat iztegnjen. Gibi in dihanje so usklajeni.

Hrbtno plavanje krepi rame, zgornji del telesa in zadnjico. Roke skrbijo za odriv. Lezite kar se da ravno na hrbet. Roke in noge naj sproščeno veslajo naprej in nazaj. Roke se za glavo izmenično potapljajo pod vodo. Ko so spodaj, uporabite vodni upor, da potegnete telo naprej. Laže je, če obrnete tudi rame. Ko se iztegnjena roka za glavo potopi, komolec zavrtimo pod kotom devetdeset stopinj ter ob telesu roko znova izvlečemo, medtem ko druga zadaj zajame vodo. Glava in telo sta iztegnjena, kolena in noge pa ne smejo pogledati iz vode. Z njimi ne počnemo ničesar drugega, kot jih premikamo navzdol in navzgor.
Ogrejte se pred plavanjem in naredite nekaj razteznih vaj, ko končate. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Ogrejte se pred plavanjem in naredite nekaj razteznih vaj, ko končate. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Pri do hrbta najprijaznejšem plavalnem slogu, kravlu, se oblikujejo roke in ramena, idealen je za pridobivanje kondicije. Vi narekujete ritem, ne noge! Tapkajoče gibanje nog namreč spominja na plavanje rac. Položaj rok je pri kravlu pomemben. S prsti oblikujte skledico. V tem položaju gredo roke pod vodo. Najprej so iztegnjene naprej, nato jih tesno ob telesu potegnete nazaj. To zahteva precej moči, kar občutijo predvsem začetniki, zato je najbolje, da okrepite mišice rok že na suhem. Glavo z obrazom navzdol potopite v vodo. Za vdih pri vsaki drugi izmenjavi rok obrnete glavo vstran in iz vode.


Da popestrite plavalni program, poskusite drseti po vodi, kar je lahko tudi predpriprava na prsno plavanje in kravl. Tek po do ramen visoki vodi zaradi upora blagodejno deluje na krvni obtok in noge. Plavalna deska pa se vam pomaga osredotočiti na delo nog. Z rokami se je oprimete, pri tem naj bo glava iztegnjena in gleda naprej. Hrbtenica je sproščena. Močno zaveslajte z nogami. Navadite se tudi oprhati z mlačno prho pred skokom v vodo, saj s tem sprostite mišice, in ne pozabite, da je kot pri vsakem športu nujno ogrevanje. Nekajkrat sproščeno zaplavajte sem ter tja, menjajte sloge, čofotajte ter se razgibajte. Po plavanju pa naredite nekaj razteznih vaj, da se razbremenite in ohranite prožne mišice. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije